Стало відомо, хто стояв за організацією антиукраїнських акцій в Польщі

Антиукраїнські акції в Польщі влаштовував громадянин Білорусі на замовлення К.Затуліна.

Антиукраїнські акції в Польщі. Фото: Еспресо.

Громадянин Білорусі Олександр Усовський займався організацією антиукраїнських акцій у Польщі та інших країнах Східної Європи. Про це повідомив InformNapalm на основі аналізу електронної пошти та інших даних комп'ютера Усовського, доступ до яких отримали хакери "Кіберхунти" і "Українського Кіберальянсу", передають Патріоти України.

"У реалізації таких проектів йому допомагає його офіційне прикриття – фіктивна недержавна організація "Східноєвропейська культурна ініціатива" (Východoeurópska kultúrna iniciatíva), яка була зареєстрована в столиці Словаччини в кінці 2013 року" – пише ресурс.

З середини 2014 року організація Усовського починає співпрацювати з Інститутом країн СНД, яким керує депутат Держдуми РФ від "Єдиної Росії" Костянтин Затулін.

Спочатку ідеєю Усовського було створення громадської організації, яка працює в інформаційному просторі "Вишеградської групи" (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина) і просуває ідеї "русского мира" в Східній Європі. Передбачуваний бюджет проекту – 42 тисячі євро на місяць.

"У Затуліна з інтересом поставилися до такого організатора і взяли його ідеї в розробку. Усовський починає вивчати політичний простір Східної Європи та писати для Затуліна аналітичні записки. Навіть на російському телебаченні він став з'являтися як експерт по Польщі" – йдеться в тексті.

Поступово Усовський завів зв'язки серед проросійських організацій у Східній Європі, почав спілкуватися з представниками ультранаціоналістичних організацій, євроскептиками, радикалами правого і лівого спрямування.

InformNapalm нагадує, що вибори до Держдуми РФ пройшли 18 вересня 2016 року, після цього визначилися куратори за основними напрямками. Саме після виборів до Держдуми в Польщі стали проходити численні антиукраїнські акції, а в Україні почали трощити польські пам'ятники.

"Після обрання Затуліна до Держдуми Усовський висилає Затуліну черговий проект. Цього разу мова йде про спробу посварити українців і поляків руками польських націоналістів. Для цього планується створити дискусійний клуб Polonia Vita, який задіює в своїй роботі парламентські партії Kukiz'15 і PSL" – пише видання.

Усовський навіть запропонував Затуліну текст розписки, яку повинні були б давати українці в Польщі – про те, що вони вважають ОУН і УПА злочинними організаціями, а Волинську різанину – геноцидом польського народу.

"Ідеї Усовського сподобалися Затуліну – на їхній зустрічі були обговорені деталі подальшої співпраці, і Усовський дякує за виплату "командировочних" – йдеться в тексті. Уже в лютому цей проект набув більш чітких форм і термінів. Після спілкування з польською стороною 1 лютого Усовський вислав росіянам кошторис для старту проекту – 30 тисяч євро. Обумовлений термін виконання – 7 тижнів.

"Однак паралельно з великими проектами по всій Польщі проходять і маленькі акції, які теж вимагають грошей. Звичайні мітинги, проросійські акції за участю польських націоналістичних організацій OWP KORWIN обходяться всього в пару тисяч євро" – пише InformNapalm.

Зазначається, що Усовський також намагався вплинути на депутатів польського Сейму для прийняття антиукраїнських рішень. Підготовка до спілкування йшла через помічників депутатів. Наводиться також листування Усовського з нібито представником праворадикальної партії Kukiz'15 (35 місць в польському Сеймі з 460 по результатам виборів 2015 року) про можливу схему фінансування.

Ще одним проектом Усовського була така собі "Ченстоховська декларація про заборону русофобії в Польщі". Її, крім іншого, судячи за назвами файлів, пропонували Затуліну ("Єдина Росія"), Слуцькому (ЛДПР) і Малофєєву (православний олігарх). У листуванні Усовського хакери знайшли детальний опис витрат за цим планом. Ціна питання – 75 тисяч євро.

У письмовому коментарі "Радіо Свобода" Усовський підтвердив справжність зламаних документів.

"У мене є певні політичні погляди, і я дію відповідно до них" – писав він.

"Як приватна особа, я іноді допомагаю своїм товаришам, які мають схожі політичні переконання, але завжди в суворій відповідності з російськими, білоруськими і східноєвропейськими законами. Якщо ви уважно прочитаєте документи, які українські хакери взяли з моєї скриньки, то побачите, що мої проекти виключно законні. Це нормальні політичні операції. За визначенням вони не є публічними, але це не робить їх змовою ворогів України" – заявив Усовський.

Він також додав, що не вважає себе ворогом України.

"Я ворог всіх брехливих, безчесних виродків, які зробили з українців ідіотів, і я буду боротися з цими виродками до кінця, що б вони не думали про це" – написав він.

Усовський сказав Радіо Свобода, що його діяльність фінансується за рахунок "приватних пожертвувань". Він стверджує, що не отримував грошей від інституту Затуліна, але підтвердив, що він регулярно відправляв туди проектні ідеї для "експертного" аналізу.

Радіо Свобода намагалося зв'язатися з усіма польськими організаціями, які фігурували в електронних листах Усовського, і тільки KORWiN відповів, сказавши одним словом, що документи були "брехнею", незважаючи на визнання Усовського, що вони взяті з його скриньки.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...