Судити будуть іноземці: Україна залучатиме суддів з-за кордону, - міністр юстиції

Судову реформу в Україні, яка включатиме конкурсні відбори і тестування, планують проводити два роки. Згідно з концепцією, на цей час пропонують ухвалити пакет проміжних законів і сформувати спеціальні суди.

Павло Петренко. Фото:www.unian.info

В українські комерційні суди, поки не завершиться судова реформа, можуть залучатися іноземні судді. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив міністр юстиції України Павло Петренко, інформують Патріоти України.

"Є така пропозиція, щоб в цей період часу ми зробили спеціалізовані антикорупційні суди, які розслідували б справи, підвідомчі Національному антикорупційному бюро України, і комерційні суди із залученням іноземців. За бажанням сторони можна буде тоді залучати до судового процесу іноземців, арбітрів для того, щоб отримати більший рівень легітимності цього рішення. На період, поки ми не перезавантажимо нашу національну судову систему", - сказав Петренко.

Він нагадав, що пріоритетом судової реформи є спрощення системи. "Повинні бути прийняті зміни до Конституції, профільний закон, спрощена судова система, потрібно прибрати всі спеціалізовані суди, щоб дати можливість простій людині звернутися в один суд з будь-якого питання", - додав Петренко.

Проект судової реформи 21 листопада 2015 передав до парламенту президент України Петро Порошенко. Документ передбачає очищення судової системи шляхом тестування суддіві, а також скасування суддівської недоторканності.

28 січня парламент направив оновлений законопроект про судову реформу в Конституційний Суд, 1 лютого суд дав позитивну резолюцію по ньому. Перший варіант законопроекту Рада вже відправляла до Конституційного Суду і отримала позитивне рішення.

2 лютого Верховна Рада прийняла законопроект у першому читанні.

"Тактика повітряних боїв часів Першої світової": У Forbes оцінили стрілянину з Як-52 по російських дронах в Одесі

вівторок, 30 квітень 2024, 2:35

Легкомоторні літаки зі стрілками є "очевидним вибором" для боротьби з повільними безпілотниками в умовах, коли потрібно заощаджувати гроші й ракети. Проте ефективність залежатиме від майстерності екіпажу, пише 28 квітня Forbes, передають Патріоти Украї...

Рейтинги не суттєво: "Якщо не буде телемарафону, то виникне медіахаос", - радник Єрмака Лещенко вимагає СБУ розібратись з критиками медіапроекту ОП

вівторок, 30 квітень 2024, 0:52

Скандальний діяч запевняє, що всі хто критикує інформаційну політику його з Єрмаком медійного дітища - або запроданці, або корисні ідіоти Кремля. Радник глави Офісу Президента Сергій Лещенко, екс-нардеп та ситуативний залізничник запевняє, що без телем...