Свідчення радянських КДБістів про боротьбу з націоналістами на Волині: У мережу виклали приватний архів (документи)

Десятки документів стали доступні на сайті архіву визвольного руху.

У Львові оприлюднили приватний архів офіцера КДБ про боротьбу з ОУН. Фото: avr.org.ua.

Львівський Центр досліджень визвольного руху виклав в Інтернет приватний архів офіцера МДБ-КДБ про боротьбу з українським націоналістичним рухом у Волинській області в 40-50-ті роки минулого століття. Колекція документів викладена на сайті Електронного архіву визвольного руху, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Підполковник [Анатолій] Чурін збирав документальні свідчення, що підтверджують його участь в оперативних заходах проти ОУН і УПА, щоб отримати пенсію від радянської влади. При цьому Чурін свідчив письмово про таку ж участь товаришів по держбезпеці Таких документів зібралося більше 40 екземплярів. Ці матеріали - власноручні свідчення офіцерів КДБ про їхню участь в репресивно-каральній діяльності СРСР проти українського визвольного руху ", - наголошується в повідомленні центру.

Крім того, серед документів є записна книжка Чуріна, в якій він описує "чекістсько-військові операції" і оперативні заходи проти ОУН-УПА, фотографії, на яких він зображений.

Приклад записів у блокноті Чурина.

Єдиний документ українською мовою - автобіографія члена ОУН Надії "Світлани" Антонюк, яку Чурін завербував в 1948 році в Луцьку. Дівчина дала згоду на співпрацю, але, повернувшись в підпілля, розповіла про вербування. В її свідченнях, написаних для служби безпеки ОУН, є, зокрема, опис особистості Чуріна і інших офіцерів МГБ.

Документ потім потрапив в МГБ і залишився в архіві Чуріна. Його там описують як високого, русявого хлопця з зеленим очима і мішками під очима: "Одягнений в формі енкаведиста, але тримає себе не дуже акуратно. За національністю росіянин. На слідстві намагається говорити українською. Слідство проводить мляво, знічев'я читає книгу, зривається, кричить і потім продовжує читати ".

Чурин помер в Ковелі.

Тікай, Федорович, тікай... На головному пропагандистськоу телешоу путіна раптово рознесли Януковича

середа, 24 квітень 2024, 6:24

На росТБ пропагандисти договорилися до того, що Янукович також був фашистом й русофобом. Його обзивали останніми словами, хоча самі просували цю кандидатуру. Про це говорить журналіст Денис Казанський. Один із гостей ефіру, який перейшов на бік ворога,...

Байден з підписом обіцяє не тягнути: Сенат США підтримав проголосований палатою Представників законопроект Джонсона про допомогу Україні

середа, 24 квітень 2024, 5:48

Вночі 24 квітня (за Києвом) Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, де на підтримку України передбачено понад 60 млрд доларів. . Як стало відомо з трансляції засідання, законодавці схвалили цей пакет переважною більшістю голосів. ...