"Свої люди" були усюди: Як ФСБ вдалося провезти через кордон отруйників Скрипалів

ФСБ як мінімум один раз намагалася влаштувати на роботу в британський візовий центр свою людину.
Чепіга і Мішкін отримали візи за допомогою ФСБ? Ілюстрація: соцмережі.

У 2016 році ФСБ змусила співпрацювати з собою працівника візового центру TLScontact, що допомагає росіянам при отриманні віз до Великої Британії і проникла у внутрішні системи центру. Про це повідомляють Bellingcat і The Insider в новій частині свого розслідування про співробітників ГРУ Анатолія Чепігу ( «Руслан Бошіров») і Олександра Мишкіна ( «Олександрі Петрові»), яких Великобританія звинувачує у замаху на сім'ю колишнього шпигуна Сергія Скрипаля, передають Патріоти України.

Росіяни не мали в Великобританії ніяких зв'язків, не вели там бізнес. Тому допомога їм була потрібна, і в цьому могла сприяти ФСБ, вважають розслідувачі. Повідомляється, що колишній працівник TLScontact, який вже отримав притулок в США, розповів, що в 2016 році співробітники ФСБ поділилися з ним планами про відправку до Великобританії «пари чоловіків», попросивши передати їх паспорта в британське консульство, не витрачаючи час на відвідування візового центру. Співробітник відповів, що для цього їм потрібна своя людина в консульстві.
Невідомо, чи йшла мова персонально про Чепігу та Мишкіна, але зазначені персонажі через кілька місяців опинилися на території Великобританії. У МВС Великобританії і її представництві в РФ цю інформацію заперечують, заявляючи, що виконують адміністративні функції і не вирішують, чи надавати візи.
Тим часом екс-працівник TLScontact вважає, що російська спецслужба за допомогою системи СОРМ-2 мала доступ до відеокамер, розташованих в приміщенні візового центру і до його внутрішньої комп'ютерної мережі. Більш того, ФСБ мінімум один раз намагалася влаштувати на роботу в центр свою людину, йдеться в розслідуванні. Не вийшло.
У матеріалі видання наводяться свідчення співробітника TLScontact при отриманні притулку в США, де він змушений був докладно розповідати, як його примушували працювати на ФСБ. Він розповів, що 2012 року, коли влаштувався на роботу в TLScontact, живучи в Пекіні, «мав доступ до систем безпеки численних консульств в різних країнах світу».
Потім, в кінці 2015 року, він приїхав в РФ з дружиною-іноземкою і дочкою, у них стали виникати в міграційній службі проблеми з оформленням документів. Причина, вважає співробітник, у перешкоджанні спецслужб, які стежили за ним ще в Пекіні.

Однак в березні 2016 року він зустрівся зі співробітником спецслужб, що загрожували йому проблемами з матір'ю і дружиною, той давав йому завдання, які він намагався «саботувати». Після кількох невдалих спроб йому вдалося з сім'єю залишити Росію, виїхавши в США.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...