​"Ты их в дверь - они в окно!": Москва все одно відправить російських спостерігачів на українські вибори всупереч забороні Ради

Щоб збільшити шанси подолати український кордон, відряджатимуть виключно жінок

Представники Росії відправляться спостерігати за виборами на Україні не дивлячись на заборону Києва. Про це повідомляє «Коммерсант» з посиланням на джерела в дипломатичних колах Москви. За даними співрозмовника видання, перші російські спостерігачі "штурмуватимуть" Україну вже 11 лютого, зазначають Патріоти України. Христина Богданова і Єлизавета Борисова представлятимуть Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

Джерело зазначає, що жінки були вибрані не випадково: чоловікам з великою ймовірністю відмовлять у в'їзді в Україну з міркувань безпеки. Крім цього обидві дівчини - співробітниці неурядових організацій. Богданова представляє Російський фонд вільних виборів, Борисова - Російський громадський інститут виборчого права.

Співрозмовник видання підкреслив, що ця ситуація - тест для української влади, БДІПЛ і Заходу. «Подивимося, чи закриють вони очі на порушення демократичних процедур або вживуть заходів, щоб Київ повернувся до виконання міжнародних зобов'язань», - сказало джерело.

Нагадаємо, 6 лютого Верховна Рада заборонила громадянам Росії бути спостерігачами на виборах в Україні. Заборона поширюється на вибори президента, народних депутатів і місцеві вибори. Законодавча ініціатива була підтримана 232 голосами. Парламентарії врахували, що росіяни хочуть зареєструватися спостерігачами не від рідної держави, а від місії ОБСЄ. Тому в законі зазначено, що офіційним спостерігачем не може бути представник міжнародної організації, чия кандидатура запропонована або внесена державою-агресором (державою-окупантом).

До речі, спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер, який раніше вважав допуск спостерігачів з Росії на вибори президента України за необхідне, змінив свою позицію і зазначив справедливість стурбованості Києва. Нагадаємо, що в міжнародній практиці міжнародними організаціями не прийнято призначати спостерігачами громадян ворогуючої держави. Як то у разі Вірменії та Азербайджану, між деякими балканськими країнами тощо.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...