"Треба бути невиліковно наївним, аби повірити, що ФСБ не буде впливати на своїй території": Клімкін прокоментував закриття виборчих дільниць на території РФ

За словами міністра, головним мотивом закриття виборчих дільниць на території РФ є безпека.

Павло Клімкін. Фото: LIGA.net.

Проведення вільних і чесних українських виборів на території країни-агресора Росії неможливе. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у своїй колонці, коментуючи закриття Центрвиборчкомом України виборчих дільниць на території РФ, передають Патріоти України.

Він зазначив, що ЦВК ухвалювала рішення, враховуючи позиції Міністерства закордонних справ України. "Росія стосовно України є країною-агресором і окупантом. Це факт не тільки політичний, але і юридичний, визнаний українським законодавством. Проводити вибори на території країни-агресора й окупанта є апріорі дуже проблематичним кроком. У випадку ж із Росією це було б іще й украй ризиковано", – написав міністр.

Також він підкреслив, що вибори мають відбуватися з дотриманням стандартів під моніторингом ОБСЄ. "Росія ж дуже далека від демократичних норм та міжнародного права. Це засвідчили незаконні, фейкові вибори в анексованому Криму та на окупованому Донбасі, це підтвердило втручання російських спецслужб у вибори у США та інших європейських країнах (про те, як відбуваються вибори в самій Росії, навіть говорити не буду). Але головне: треба бути невиліковно наївним, щоб повірити, що Федеральна служба безпеки та інші російські інституції не стануть впливати на українські вибори на своїй власній території", – заявив Клімкін.

За словами міністра, головним мотивом закриття виборчих дільниць на території РФ є безпека. "І мова тут навіть не про такі речі, як можлива інфільтрація агентів ФСБ у склад виборчих комісій, вплив на них і багато чого іншого. Нас турбує передусім безпека українських громадян, які попри адміністративний і пропагандистський тиск усе-таки наважаться стати членами виборчих комісій чи й просто прийти на вибори", – написав глава МЗС.

Він зазначив, що російська пропаганда протягом останніх років "підняла градус антиукраїнських настроїв у РФ до рівня істерії". "Згідно з опитуваннями, у вересні 2018 року в Росії погано або дуже погано ставилися до України 56% населення. Тому ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і, зрештою, самі будівлі дипустанов. Крім того, можна не сумніватися, що всі, хто візьме участь у голосуванні, обов'язково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують у найближчий час стати жертвами репресій", – підкреслив він.

Міністр заявив, що українська сторона не буде вірити заявам Росії про гарантування безпеки й відсутність втручань. За його словами, у РФ перебуває понад 2,5 млн українців. "Але зверніть увагу, що на позачергових президентських виборах 2014 року до списків виборців було включено 49 418 осіб, при цьому з них проголосували 1134. Не буду навантажувати вас іншими цифрами, просто порівняйте їх для себе. І врахуйте, що між тими й нинішніми виборами п'ять років війни, тисячі й тисячі загиблих і поранених", – заявив міністр.

Клімкін повідомив, що МЗС України разом із ЦВК вживатимуть заходів, щоб усі українці, які захочуть проголосувати, змогли це зробити. Українці, які перебувають у РФ тимчасово, зможуть проголосувати в Україні за місцем постійного місця проживання, а ті, хто проживає в Росії постійно, будуть мати можливість проголосувати в Грузії, Фінляндії та Казахстані.

"Ми вважаємо, що проведення вільних і чесних виборів на території країни-агресора є неможливим, позбавленим політичного і юридичного сенсу, а для тих, хто вирішить узяти в них участь, – просто небезпечним", – заявив глава МЗС.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...