Трясця тим окупантам: Україна може прийняти закон про Донбас, не змінюючи Конституції, - Кравчук

Важко сказати, чи почне Захід реальний тиск на Росію, адже в минулому була негарна історія, коли довго вмовляли Гітлера.

Леонід Кравчук. Фото:korrespondent.net

У питанні виконання Мінських угод українська влада не повинна піддаватися на вмовляння Заходу і загрози Кремля щодо внесення змін до Конституції. Зміни до Основного закону має право вносити лише український народ. Таку думку перший президент України Леонід Кравчук висловив у статті на сайті Гордон, інформують Патріоти України.

"Президент РФ Володимир Путін звинувачує Україну в невиконанні Мінських угод, і робить акцент на тому, що починати треба зі змін в українській Конституції в частині особливого статусу Донбасу, а якщо глибше дивитися, то, по суті, федералізації нашої країни. Захід переконався: що б не робила Україна, Росія наполягатиме на конституційних змінах", - пише він.

"Світовий досвід говорить, що зміни до Основного закону будь-якої країни повинен вносити народ. У тій же французькій конституції написано: "Ніяка процедура перегляду конституції не може бути розпочата або продовжена під час замаху на цілісність території країни".

А у нас не замах, а реальне втручання - анексований Крим, частина Донбасу контролюється Кремлем. Тому якщо західні країни дійсно керуються демократичними і міжнародними нормами права, про які зміни до Конституції України вони можуть говорити? Вони ж не можуть ставити Україну на коліна і діяти під диктовку Путіна проти волі українського народу. Це буде не тільки проти волі народу, а й всупереч Основному закону", - вважає Кравчук.

Як зазначив колишній глава держави, у ст.92 Конституції записано, що основи місцевого самоврядування, статус столиці і спеціальний статус інших міст визначається виключно законами України.

"Підкреслюю - не Конституцією, а законами. Тобто Україна може прийняти закон про особливу форму управління на Донбасі, не змінюючи Конституції. До речі, зараз фактично так і є - там не просто облдержадміністрації, а між цивільними та військовими адміністрації. Це вже особлива форма управління", - підкреслив він.

"Я пропоную винести за дужки з тексту конституційних змін, у частині децентралізації, слова про особливий статус Донбасу і прийняти відповідний закон, в якому вказати, що він діє відповідно до ст. 92 Конституції України на період АТО. Тобто визначити час дії цього закону. І не міняти Конституцію", - пояснив Кравчук.

"Від нас хочуть, щоб ми внесли до Конституції положення, які поставлять країну в складне становище, підпорядкують Україну інтересам інших країн. Те, що на нас тисне Росія - не дивно. Але коли тисне Захід - демократи, які в свої конституції записали правильні і хороші речі, а нас змушують діяти проти волі народу - це неповага до українців, української держави і влади", - вважає перший президент України.

Представник України в ООН іронічно натякнув на руйнування Кримського мосту

четвер, 2 травень 2024, 12:14

Представник України в ООН Сергій Кислиця натякнув, що Керченський міст у тимчасово окупованому Криму буде зруйновано. Він опублікував іронічний колаж у соцмережі X, передають Патріоти України. Кислиця опублікував картинку з різними видами мостів, у яко...

"Мета цього саміту - об'єднати країни": Кулеба пояснив, чому Росію не кличуть на саміт миру

четвер, 2 травень 2024, 11:30

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запрошено на Глобальний саміт миру, адже сідати за нею стіл переговорів немає сенсу. Від РФ неможливо буде домогтися сумлінних дій.Про це міністр сказав у інтерв'ю Foreign Policy, передають Патріоти ...