"Це буде ворожий мир, але без стрілянини", - історик про майбутнє Донбасу

Українська і російська сторони не можуть вирішити одне з ключових питань війни на Донбасі - контроль над кордоном, вважає Валерій Соловей.

Валерій Соловей. Фото:newdaynews.ru

Сторони військового конфлікту на окупованому Донбасі зайшли в глухий кут через те, що не можуть вирішити питання контролю над кордоном. Таку думку висловив Апострофу відомий російський історик і політичний експерт Валерій Соловей, інформують Патріоти України.

Він прокоментував один зі своїх дописів у Facebook, в якому написав, що зараз в Москві схиляються до вирішення згорнути Мінські угоди, а на Донбасі створити військово-поліцейські диктатури.

"Ви повинні розуміти, що в Москві немає чіткої стратегії по Мінських домовленостях, а ставлення до них змінюється в залежності від ситуації і контексту. Ще деякий час тому здавалося, що Кремлю вдасться продавити виконання Мінська-2 в зручному для себе форматі.

Тобто домогтися входження так званих ДНР і ЛНР до складу України на вигідних для Росії і керівництва цих формувань умовах. Втім, як виявилося, до цього не готовий офіційний Київ. тому що немає шансів провести подібний законопроект (який передбачає внесення поправок до Конституції України в частині децентралізації влади і надання так званого особливого статусу окупованій частині Донбасу, - ред) через Верховну раду", - зазначив історик.

"Навіть якщо Заходу набридла половинчастість і нерішучість Києва в проведенні реформ, це не означає, що він готовий кинути Україну в обійми Росії. Тобто виник глухий кут. Він обумовлений в основному тим, що сторони не можуть вирішити одне з ключових питань - контроль над кордоном ", - вважає Соловей.

"Друга точка зору, насправді, була завжди. Існувало кілька поглядів на розвиток ситуації і, більш того, другий варіант, про який я зараз розповім, поступово реалізовувався. Друга точка зору полягає в тому, що домовитися, тобто виконати Мінські угоди, нам не вдасться.

"Але ми будемо робити вигляд, що прагнемо їх реалізувати і займатися крутійством. Звинувачувати Україну в тому, що вона не робить кроків назустріч або що її кроки половинчасті, що немає одного, другого, п'ятого ... А між тим зміцнювати ці республіки в якості квазідержавних утворень".

Зараз ця мотивація стає переважаючою. Тому що якщо раніше певні кола в Москві сподівалися, що, виконавши Мінські домовленості, з Росії буде знято санкції Заходу, то зараз по-іншому. Посилилася точка зору, що навіть при виконанні Мінська-2 обмежувальні заходи навряд чи будуть скасовані в тому обсязі, який хоче РФ", - прогнозує експерт.

"Тому нам потрібно налаштовуватися на довге протистояння з Заходом. Не конфронтацію, а помірне протистояння. Отже, необхідно вести себе відповідним чином у відношенні України, Донецька і Луганська. Тобто підтримувати так звані ДНР і ЛНР в існуючому вигляді, законсервувати їх, встановити там військово-авторитарні режими і чекати ", - додає російський історик.

Знайшов, де шукати кохання та дружбу: На Росії арештували американського вояка, який приїхав на романтичну зустріч

вівторок, 7 травень 2024, 9:32

Минулого тижня в Росії затримали американського військовослужбовця, який приїхав у російський Владивосток на зустріч з жінкою, з якою мав романтичні стосунки, повідомляє NBCNews з посиланням на речника армії США . За словами чотирьох американських чин...

"Я бачив, як іде боротьба на Донбасі": Австрійський генерал назвав головні помилки Росії під час вторгнення в Україну

вівторок, 7 травень 2024, 8:30

Починаючи повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року керівництво Росії недооцінило готовність українського народу до опору та стійкість Збройних сил. У Кремлі були впевнені, що спротив буде таким слабким, що можна буде швидко взяти Україну...