У Нідерландах були "біженцями з України": З'явились нові результати розслідування щодо отруйників Скрипалів

Виявилось, що трудова біографія Петрова та Боширова набагато цікавіша, ніж здавалося спочатку.

Російські ГРУшники встигли побувати не тільки в Солсбері? Фото: скріншот з відео.

Росіяни Олександр Петров і Руслан Бошіров, яких підозрюють в отруєнні екс-офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, раніше були заарештовані в Нідерландах. Про це повідомляє The Insider і Bellingcat, передають Патріоти України.

Так, видання із посиланням на джерела правоохоронних органах Нідерландів повідомляють, що Петров і Боширов раніше були заарештовані на території країни. Точні дати і події не вказані, однак видання апелюють до повідомлень у ЗМІ.

Так, у пресі є лише один схожий епізод. Прокуратура Нідерландів затримала двох росіян навесні цього року. Їх спіймали на шляху до лабораторії в швейцарському місті Шпіц – тієї, яка допомагає розслідувати хімічні атаки в Сирії і отруєння Скрипаля та його дочки. Росіяни мали засоби для зламу комп'ютерної мережі.

Окрім того, за даними слідства, ці ж люди брали участь у зламі антидопінгового агентства WADA. Оскільки арешт передбачає депортацію з країни, то малоймовірно, що після цього вони могли б скористатися шенгенською візою.

Наприкінці січня — на початку лютого цього року Петров їздив у Швейцарію. Це була остання поїздка росіянина у зону Шенгену. Розслідувачі наголошують, що це не означає, що Петров і Боширов були саме тими двома заарештованими фахівцями з кібератак, про які писала преса.

Видання стверджують, що Петров і Бошіров літали в Нідерланди у 2016 році. У ті дні там проходив референдум про асоціацію Євросоюзу з Україною. Тоді від імені "українських біженців" кілька росіян провели кампанію проти асоціації з Україною. При цьому вони поширювали фейкове відео з погрозами нібито від батальйону "Азов".

Також вдалось з'ясувати, що в базі Федеральної міграційної служби РФ відсутні дані про Олександра Петрова. Його файл містить позначку "ц.т." (цілком таємно). Такий ж гриф секретності є у файлі про Бошірова. Окрім того, там згадується телефонний номер Міністерства оборони РФ.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...