У Путіна істерика, киргизи перелякані: МЗС протестує через позбавлення глави української делегації права участі в засіданні Ради глав держав СНД

Українське зовнішньополітичне відомство направило ноту в зв'язку з позбавленням права участі в засіданні Ради глав держав СНД посла України в Киргизькій Республіці і виступило категорично проти головування РФ в СНД.

МЗС України. Фото:www.5.ua

МЗС України оприлюднило заяву в зв'язку з блокуванням роботи представника України в засіданні Ради глав держав СНД 16 вересня 2016 року. Про це йдеться на офіційній сторінці відомства у Facebook, зазначають Патріоти України.

"Україна обурена позбавленням права участі в засіданні Ради глав держав СНД у вузькому складі голови делегації України, посла України в Киргизькій Республіці Миколи Дорошенка і намаганням виконавчого комітету СНД блокувати його роботу на засіданні Ради глав держав СНД у розширеному складі", - йдеться в заяві.

В українському зовнішньополітичному відомстві відзначили, що країна взяла участь в засіданні для відстоювання своєї принципової позиції з важливих питань, зокрема передачі з початку наступного року головування в СНД представникам РФ, а також з приводу проведення перепису населення в 2020 році.

"Україна виступає категорично проти головування в СНД Російської Федерації, яка незаконно окупувала частину суверенної території України - Автономну Республіку Крим та м.Севастополь, здійснюючи акти збройної агресії на сході України, грубо порушує фундаментальні норми і принципи міжнародного права, в т.ч. ті , які закладені в основу СНД ", - підкреслили в МЗС.

На думку української сторони, Росія не може головувати в СНД до повного відновлення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями і повного виконання Росією Мінських угод.

"Україна також заявляє, що наміри РФ легітимізувати спроби анексії АР Крим та м.Севастополь шляхом поширення на них перепису будуть нелегітимними і нікчемними, а населення, яке проживає на цій території, залишається населенням України", - йдеться в заяві.

У МЗС додали, що, незважаючи на спроби виконкому СНД зірвати роботу делегації України, її представник озвучив позицію держави, а тексти відповідних заяв України були додані до підсумкових рішень саміту.

"Виконавчому комітету СНД з приводу згаданого інциденту відправлена офіційна нота, в якій заявлено рішучий протест у зв'язку з блокуванням роботи України на засіданні, а також висловлено вимогу про надання невідкладних офіційних роз'яснень і вжиття вичерпних заходів щодо запобігання подібних провокацій в майбутньому", - підсумували в українському зовнішньополітичному відомстві.

16 вересня Дорошенко озвучив позицію України по двох пунктах порядку денного: головування Росії в СНД в 2017 році і перепису населення в країнах СНД, яка планується на 2020 рік.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...