У Путіна тільки один шанс: РФ і Туреччина можуть почати воєнне протистояння, - експерти

У протистоянні з Туреччиною, яка є членом НАТО шанси Кремля на перемогу можуть бути реальними лише за умови застосування ядерної зброї, запевняють аналітики.

Реджеп Тайіп Ердоган та Володимир Путін. Ілюстрація:espreso.tv

Після того, як Туреччина збила російський літак Су-24 біля кордону з Сирією, між двома країнами можливі як дипломатичне протистояння, так і військовий конфлікт, в якому шанси Кремля і Володимира Путіна на перемогу реальні лише за умови застосування ядерної зброї. Про це розповіли опитані Апострофом військові експерти з РФ, передають Патріоти України.

Так, військовий аналітик Олександр Гольц вважає, що Кремль спробує перевести конфлікт із військової площини в політичну.

"Я допускаю сценарій, що РФ може відкликати свого посла з Туреччини, вислати з Москви турецького посла, а також натиснути на Анкару в економічному плані.

Мова може йти про обмеження туристичного потоку та співпраці в енергетичній сфері", - сказав він. При цьому масштабного військового протистояння між Москвою та Анкарою, за словами Гольца, не буде.

"Для того, щоб це зрозуміти, можна згадати хоча б катастрофу Boeing 747 над Сахаліном, коли Радянський Союз збив південнокорейський пасажирський літак. Тоді загинули всі, хто знаходилися на борту - 269 чоловік, проте ситуацію вдалося зам'яти", - пояснив він.

Іншої думки дотримується військовий експерт Павло Фельгенгауер. Він не виключає початку масштабного протистояння, аж до ядерного, у зв'язку з тим, що Туреччина входить в НАТО.

"Там можуть початися повітряні бої між турецькими та російськими літаками, бої на морі між турецькими та російськими військовими кораблями біля Сирії. Турки можуть перекрити Босфор.

Для військового, а може і, цивільного російського транспорту. Тому що абсолютно очевидно, що турки вводять заборонену зону для польотів, щоб захистити туркменів. Бойові дії вже почалися.

Природно, до цього підключаться інші союзники Туреччини по НАТО. У цьому плані Туреччина буде сильнішою, якщо не кількісно, то якісно. У разі такого конфлікту без застосування ядерної зброї у РФ взагалі ніяких шансів немає", - зазначив він.

"Я, швидше, готовий вірити російським джерелам, згідно з якими Су-24 не залітав у турецький повітряний простір, але бомбив туркменів. А турки вже заявили, що туркменів вони захищатимуть.

Для Ердогана (президента Туреччини, -ред.) це досить цікаво - затіяти великий конфлікт з Росією. Він хоче змінити Конституцію, а для цього потрібно об'єднати свій народ, як Путін зробив це в РФ після анексії Криму.

Ситуацію можна зам'яти. Але треба визнати, що турки можуть заборонити російській авіації діяти в Сирії. У всякому разі там, де знаходяться туркмени.

Це, в свою чергу, "підводить під монастир" всю суть російської військової операції в Сирії, метою якої є перемога над силами опозиції, до яких відносяться і туркмени.

Тим часом, повітряні бої, якщо вони почнуться, можуть перерости у щось більше. У ядерну війну, наприклад", - додав аналітик.

"Ми не збираємося": У ЗСУ відповіли на чутки про відведення з фронту танків Abrams

неділя, 28 квітень 2024, 10:56

У Збройних силах України спростували чутки про відведення американських танків Abrams з фронту. У війську зазначили що не мають наміру ховати від окупантів те, що "зазвичай примушує ховатися їх самих". Про це заявили бійці 47-ї окремої механізованої б...

Оце так: Німеччина категорично проти вилучення активів РФ на користь України

неділя, 28 квітень 2024, 10:50

Німеччина виступає категорично проти спроб вилучити частину майже 300 мільярдів доларів заморожених активів Кремля. Про це пише The Wall Street Journal, передають Патріоти України. Як передає видання, у Німеччині побоюються, що це створить прецедент і ...