"У "Вагнера" ціле кладовище скелетів": Фейгін про гучне вбивство російських журналістів у ЦАР (фото)

31 липня в Центральноафриканській республіці (ЦАР) були вбиті члени російської знімальної групи, які знімали фільм про приватну військову компанію "Вагнер". Був серед них і відомий журналіст Орхан Джемаль, повідомляють Патріоти України.

В Україні його знали як жорсткого опонента Кремля, що нещадно критикує анексію Криму, агресію Росії на Донбасі та інші зовнішньополітичні авантюри Москви.

Своїми припущеннями про мотиви злочину і його замовників, про небезпечні "скелети в шафі" ПВК "Вагнер", про незалежних журналістів як ворогів Кремля в інтерв'ю розповів російський адвокат Марк Фейгін.

- На вашу думку, з якою метою було скоєно цей злочин, хто за ним стоїть?

- З Орханом у мене довга історія стосунків. З його батьком ми були великими друзями. Я навіть уявляв Орхана в кримінальній справі щодо його батька.

Я знав про його поїздки, про його проблеми в Лівії, коли у нього було важке поранення. Але це були особисті відносини. Це не були відносини ділові або професійні мене як адвоката з ним як з журналістом.

Він дуже цікавився ПВК "Вагнер", взагалі приватними військовими компаніями і сферою негласної участі Росії у військових конфліктах.Особливо після Сирії. У Сирії він бував не раз. Причому, я б не сказав, що він завжди мав велике сприяння з боку редакції або влади, щоб йому надавали суттєву допомогу в професійних відрядженнях. Такого не було.

Про його відрядження в ЦАР я не знав, він не ділився зі мною. Не так давно ми з ним перетиналися з нагоди річниці смерті батька, але, тим не менш, він нічого не говорив про ці відрядження. Хоча, повторюю, в сферу його інтересів ПВК "Вагнер" входила. Він цікавився участю ПВК і в подіях на Донбасі, і в Сирії. Тому цілком логічно, що такий фільм, який, мабуть, робив ЦУР ( "Центр управління розслідуваннями") Ходорковського, напевно, міг цікавити його професійно, і він хотів у цьому взяти участь.

Напевно цей фільм про російських найманців був би об'єктивним, тверезим, критичним. Напевно, це повинно було бути дуже серйозне розслідування.

У ПВК зараз дуже важка атмосфера в зв'язку з витоками інформації і всім, що з ними пов'язано, особливо в зв'язку з розслідуваннями американців щодо Пригожина і так далі.

Чи можна припустити, що це було замовне вбивство? Для цього потрібно мати серйозні підстави. Це сталося в Африці, практично на іншій планеті. Судити про те, що це було - пограбування або цілеспрямована акція - я, наприклад, не візьмуся.

Чи можна припустити, що хтось із інструкторів ПВК "Вагнер", які дійсно перебувають в ЦАР, могли послати якихось осіб, щоб знищити журналістів? Я б такого не виключав, але я не знаю. Для цього потрібна інформація, яка б підтверджувала або спростовувала такі версії.

Але я не дуже покладаюся на те, що поліція ЦАР, яка буде розслідувати цю історію, прийде до якихось певних висновків. Притому, що це країна невелика, всі ці кримінальні, терористичні та інші угруповання, я думаю, більш-менш відомі місцевим спецслужбам і поліції, але до кінця з'ясовувати всі причини вони навряд чи будуть. Простіше заявити про те, що група без супроводу, без охорони потрапила в таку історію, з дорогою апаратурою, і причина - банальне пограбування.

- Хто більше зацікавлений в загибелі Орхана Джемаля - куратори ПВК чи Кремль?

- Розумієте, яка штука. Адже це могло статися не тому, що хтось спеціально їх замовив на рівні Пригожина, я вже не кажу про Кремль. Кремль - це взагалі зовсім навряд чи. Надто це все якось невиправдано - скандалу більше, ніж ефекту.

Я все-таки думаю, що тут могли бути якісь обставини, пов'язані з чимось безпосередньо всередині ПВК "Вагнер". Є чутки, що люди з числа "Вагнера", які давали занадто багато інформації, погано закінчували.

Можна припустити, що хтось там сильно стурбований оперативним рівнем, щоб інформація про діяльність ПВК не йшла. Їм просто доручено цим займатися. Але чи займався цим Пригожин, чи мав він до цього пряме відношення, як бенефіціар цієї компанії? Я не знаю. Чисто зовні все виглядає як історія в Африці з банальним пограбуванням. Про приховані причини судити дуже складно.

Я бачу, що з боку кремлівських пропагандистів лунають звинувачення на адресу Ходорковського в тому, що це він несе відповідальність за загибель журналістів. Це вже цікавий поворот подій. Я нагадаю: Слідчий комітет Росії порушив справу. Якщо вони звинуватять ще й Ходорковського, чого б я не виключав, тоді це можна буде трактувати більш конспірологічно.

- У чому тоді буде полягати конспірологічна теорія?

- Є стаття "недбалість", є інші статті, які прямо не звинувачують Ходорковського як особу, яка несе безпосередню відповідальність за загибель цих трьох журналістів, але якусь непряму відповідальність - кримінальну - йому можуть за це приліпити.

Якщо вони скажуть, що він, усвідомлюючи всю небезпеку пересування в Африці і поїздки туди журналістів, нібито без акредитації, нібито, не забезпечивши їх ніякими засобами безпеки, послав їх туди, то цілком можуть намалювати якусь статтю. Фантазія безмежна. Але тоді з'являється конспірологія. Значить, якісь речі відбуваються не випадково.

- Навіщо зараз Кремлю організовувати проблеми Ходорковському, якщо вибори відбулися, а наступні ще не скоро?

- Ходорковський для них - вічна мішень, тому що загрозу з його боку вони бачать постійно. Це по-перше. А по-друге, деякі речі відбуваються спонтанно, за збігом певних оперативних обставин. Так склалось. Чому б цим не скористатися?

Адже ЦУР Ходорковського - це емігрантський мережевий ресурс, який видавав досить потужні розслідування, іноді чутливі для Кремля. І якщо Ходорковський взявся за тему найманців ПВК "Вагнер", то, напевно, влада могла очікувати, що це буде щось дуже навіть істотне, з розкриттям всіх схем, злочинних дій.

Але знову ж таки. Ви вбили цих трьох, але пошлють інших трьох, хтось інший почне цим займатися. А від скандалу кола підуть ще ширше. Тоді навіщо їх вбивати?

- За вашими оцінками, чи багато у "Вагнера" скелетів у шафі? Який з них найбільший і найнебезпечніший в разі оприлюднення?

- Це далеко не один скелет. У Сирії їх звинувачують у військових злочинах, на Донбасі їх звинувачують у військових злочинах. Ми знаємо про це з публічних джерел. Я думаю, вся інформація знаходиться в Америці, яка веде розслідування щодо Пригожина з іншої теми. Але допускаю, що з приводу ПВК теж. Абсолютно ясно, що якісь військові злочини скоювалися.

Але важко сказати точно. Наприклад, ми не знаємо, чи причетна ПВК "Вагнер" до збитого "Боїнга" на Донбасі. Начебто названі імена, є назва військової частини. Але як діяли ці люди? Переміщення "Бука" були в рамках регулярного підрозділу чи "Бук" був на балансі ПВК "Вагнер"? Все це покрито таємницею. Тому, думаю, немає головного скелета. Там ціле кладовище скелетів.

- На вашу думку, чи можна проводити паралелі між вбивством Орхана Джемаля і Павла Шеремета? А також з вбивствами інших російських журналістів, наприклад, Анни Політковської? Чи можна простежити якийсь зв'язок цих вбивств, наприклад, з замахом на Скрипалів в Лондоні?

- Сюди можна додати і замах на Бабченка.

Висновок тут тільки один: що російська влада, безсумнівно, бореться з незалежною журналістикою і незалежними журналістами. Тому що вони представляють для неї пряму загрозу. У цьому немає жодних сумнівів. Всі ці вбивства здебільшого носили замовний характер. На жаль, в Україні цього досі не розуміють, і це мене вражає.

Зараз в Україні почалася ситуація турбулентності, яка загрожує реваншем і багатьма небезпеками. Незважаючи на весь досвід подібного роду подій, в Україні до кінця розуміння немає. У цьому сенсі журналісти знаходяться на передовій, тому що їх авторитет, їх імена надають будь-якій інформації, що компрометує Кремль, особливого значення.

Чому журналісти стають об'єктами цих вбивств, замахів або інших дій з боку російської влади? Зараз в інтернеті можна прочитати будь-яку інформацію - фейкову або не фейкову. Але важливі саме імена, яким довіряють. Для Кремля незалежні журналісти - це вороги. А з ворогами вони розбираються зрозуміло, як.

Скрипалі, як і Литвиненко - це трошки інше. Вони для Кремля - зрадники. А журналісти - з самого початку вороги. Я переконаний, що в більшій своїй частині всі замахи організовані з Москви. Навіть вбивства журналістів в Україні, на моє глибоке переконання.

Це ж гібридно. Найняли колишнього військовослужбовця АТО, дали грошей. У нього скрута, він взяв і вбив. А ти піди знайди кінці.

Все одно мотивованим замовником найчастіше є Москва, для якої таке демонстративне залякування через вбивства значущих імен представляє той інтерес, щоб заткнути рот іншим, щоб та інформація, яка стає публічним надбанням, все-таки не користувалася авторизованим джерелом в особі значущих журналістів. Імена мають значення, і журналістські імена - особливо".

Джерело: Обозреватель

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...