"У верхах паніки немає. Е-декларування - гострий ніж для чиновників понижче", - Карл Волох

Вище політичне керівництво України не погодиться на перенесення термінів подачі електронних декларацій, оскільки це завдасть серйозного удару по іміджу країни.

Карл Волох. Фото: Новое время.

Українські чиновники вищого рівня без проблем подадуть електронні декларації, тому як прийшли в політику з бізнесу і добре підготовлені. У той же час інші держслужбовці і депутати можуть зіткнутися з труднощами і побажають домогтися відстрочки подачі декларацій, проте шанси на таке послаблення досить невеликі. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав активіст Громадського люстраційного комітету Карл Волох, передають Патріоти України.

"Зі спілкування з представниками вищого політичного керівництва країни я знаю, що ніякої особливої паніки через е-декларування немає. Президент і багато вищих чиновники прийшли з бізнесу, у них якраз усе гаразд з деклараціями. Умовно кажучи, і Порошенко, і Гройсман, і Яценюк, і Аваков, і інші чиновники найвищого рівня підготовлені. А ось трохи нижче є багато людей, для яких електронне декларування - гострий ніж ", - зазначив експерт.

Заповнити декларації про доходи чиновники і депутати повинні до 31 жовтня. Однак більшість з них ще навіть не приступили до оформлення документа. Волох переконаний, що це не стане приводом для перенесення крайніх термінів подачі декларації.

"Я розумію, що є люди, яким дуже хочеться відсунути терміни подачі, але я також прекрасно розумію, наскільки цей факт стане серйозною втратою для іміджу вищого політичного керівництва країни. Тому не думаю, що такий сценарій розвитку подій можливий, хоча нічого і не виключаю ", - сказав Волох.

Він вважає, що поки немає причин для занепокоєння. Чиновники не поспішають заповнювати декларації, тому що це складний процес, що вимагає консультацій і значних витрат часу.

"Говорити про щось будемо через 10 днів, якщо вони не подадуть декларації. Всі відкладають подачу до останнього, тому що це дуже важкий каламутний документ, на заповнення якого треба витратити кілька днів. Всі хочуть, щоб якомога більше людей заповнило форму і було у кого запитати поради", - повідомив співрозмовник.

Також, на його думку, малоймовірним є скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування та виключення пункту про готівку в е-декларації.

"Електронне декларування - спосіб хоча б відносно чиновників вийти на якусь точку відліку і вже потім залучати до відповіді за незаконне збагачення. Декларування готівки особливо необхідне. Якщо залишити цю дірку, то вся антикорупційна боротьба втрачає сенс. Завтра чиновник купить собі будинок і скаже, що у нього готівка в сейфі в банку лежала. Тобто, якщо з е-декларацій виключити готівку, то можна закривати лавочку", - заявив Волох.

Чи бути депортації: Польський посол пояснив, чого очікувати українцям призовного віку

неділя, 12 травень 2024, 7:49

Українських чоловіків призовного віку силою з Польщі не повертатимуть, однак Варшава ще не вирішила, що з ними робити. Про це розповів посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи в інтерв’ю «Укрінформу». «Досить важко уявити, що польська влада повертатиме чоло...