Убивство журналістів у ЦАР: У росЗМІ заявили, начебто з'ясували особистість "фіксера Мартіна", але їх брехню вже викрили

"Фіксера Мартіна" ніколи не існувало. Його телефонний номер було зареєстровано на ім'я Еріка Мустерманна, яке в німецькій мові використовують для умовного позначення невідомої людини.
Журналістів вбили у липні 2018 року. Фото: ЕРА.

13 січня російське видання "Комсомольская правда" заявило, що знайшло "фіксера Мартіна", який мав допомагати вбитим у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) російським журналістам Орхану Джемалю, Олександру Расторгуєву та Кирилу Радченку. Видання стверджує, що Мартін – це фотокореспондент Agence France-Press Флорен Верньє, передають Патріоти України.

Верньє в коментарі "Комсомольской правде" розповів, що працює фотокореспондентом AFP ЦАР і не знав загиблих особисто. За його словами, коли з'явилися повідомлення про загибель росіян, він зв'язався з журналістом Родіоном Чепелем, який листувався з Мартіном, щоб підтвердити цю інформацію. Фотокореспондент назвав "абсолютною нісенітницею" звинувачення в тому, що він нібито скерував знімальну групу в підконтрольну бойовикам зону.

Джерело "Дождя" в колишньому "Центрі управління розслідуваннями", який координував діяльність убитих журналістів, повідомило, що Верньє не був фіксером знімальної групи. Він підкреслив, що в матеріалі "Комсомольской правды" немає доказів того, що Верньє був "фіксером Мартіном". "Це спроба піти по хибному сліду після публікації "Досье", – припустило джерело.

Центр "Досье" вважає, що "фіксера Мартіна" ніколи не існувало. Його телефонний номер було зареєстровано на ім'я Еріка Мустерманна, яке в німецькій мові використовують для умовного позначення людини, ім'я якої невідоме (аналог англійської Jane Doe).

Розслідувачі ставлять під сумнів роботу Мартіна як фіксера, оскільки в липні він розповідав росіянам, що перебуває в Бамбарі та організовує для них знімання золотих копалень, проте, за даними білінгу, насправді перебував у Бангі.

Журналіст російської "Новой газеты" Павло Канигін у Facebook різко розкритикував матеріал "Комсомольской правды". "Яку ж неймовірну дешеву нісенітницю надрукувала "Комсомольская правда". Французького фотографа з AFP Флорена Верньє, який працює в ЦАР уже протягом кількох років і ні від кого не ховається, вони назвали тим самим "фіксером Мартіном". (Із Флореном я знайомий, він, м'яко кажучи, взагалі ні до чого.) Треба бути просто безмозкими кретинами, щоб таке видати. Ну а якщо спеціально підкинули фейк про вбитих колег, вигороджуючи пригожинців, то ще більше лайна вам у карму", – підкреслив він.

Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...

Треба закрити небо: Пісторіус попросив Швейцарію передати Україні Patriot

середа, 8 травень 2024, 17:44

Німеччина виступила з ініціативою щодо зміцнення протиповітряної оборони України. Так, нещодавно міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросив свою швейцарську колегу Віолу Амхерд поставити Києву систему Patriot. Однак переговори явно не привели н...