Український дипломат розповів, якими будуть наслідки розриву угоди по Азову з Росією

Росія трактує угоду по Азову як таку, що на неї не розповсюджується Конвенція по морському праву і це дуже ризиковано для України.

Олександр Хара. Фото: Українське радіо.

З самого початку загострення ситуації в Азові влада реагує з великим запізненням. Порошенко під вибори вирішив зробити такий піар-крок – розірвати угоду з Росією про Азовське море. Про це розповів дипломат, експерт "Майдану Закордонних Справ" Олександр Хара, передають Патріоти України.

"Угода з Росією по Азовському морю 2003 року брутально порушена Москвою, і її треба давно денонсувати. Кремль де-факто керує Керченською протокою. А ця угода свідчить про те, що ми погоджуємося з правилами проходу протокою, нав’язаними Росією. Питання, чи є у влади стратегія", – зауважує Хара.

Що передбачає угода 2003 року між Україною та Росією?

Це договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, який був підписаний після конфлікту між двома країнами навколо українського острова коса Тузла.Згідно з угодою, Азовське море і Керченська протока де-юре є "внутрішніми водами України і Російської Федерації" без розмежування кордонів. При цьому в документі прописані принципи свободи судноплавства для торгових суден і військових кораблів обох країн, а також розмежоване Азовське море. Міністр закордонних справ Павло Клімкін розповів, що Україна розірве угоду з Росією по Азовському морю після того, як будуть вирішені питання по міжнародному арбітражу.

"Росія трактує угоду по Азову як таку, що на неї не розповсюджується Конвенція по морському праву. І без згоди Росії інші військові кораблі не можуть зайти в Азовське море. Якщо угоду розірвати, то ми можемо запросити військові кораблі інших країн", – переконаний Олександр Хара.

Хоча спочатку Україні треба захистити себе морським флотом, авіацією. Водночас, на думку дипломата, українські військові кораблі повинні і далі проходити Керченською протокою. Хара наголошує: якщо Україна погодиться, що росіяни мають право когось пускати чи ні, то програємо остаточно канал. Якщо підемо далі, то під тиском світової спільноти, не бажаючи отримати нові санкції, Росія пропустить наші кораблі. Це буде тестом. Хоча наші німецькі і французькі друзі почнуть нас застерігати.

"В Азові економічна війна, яка може через якийсь час перейти у відкриту фазу агресії Росії проти України. Росія не змогла відрізати Україну від моря. І роблять зараз це в Азові. І ми не повинні з цим погоджуватися. Інакше завтра Росія буде у Чорному морі. Перекриють нам експорт, і це буде сильний удар по нашій економіці", – підкреслив Олександр Хара.

Джерело: 24 канал

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...