Уроки на крові: Історик розповів, чому вчить українців поразка під Крутами

Після бою під Крутами Україна отримала три важливі уроки, і один з них - у тому, що, маючи сусідом Росію, думати про пацифістську політику просто злочинно, вважає експерт.

Пам'ятник героям Крут. Ілюстрцаія:112.ua

Бій під Крутами став повчальним символом боротьби українців за свою національну державу. Про це в коментарі Обозревателю розповів декан історичного факультету КНУ ім. Т.Шевченка Іван Патриляк, повідомляють Патріоти України.

"Крути - важливий приклад для того, щоб на ньому виховувати молоде покоління українських громадян. Це один з найважливіших епізодів, які створюють нашу національну пам'ять", - сказав Патриляк.

Відповідаючи на запитання про згубність акцентування уваги на поразках, Патриляк відповів, що поразки кожного народу не менш важливі, ніж перемоги. "Для греків Фермопіли (де маленький загін греків, переважно спартанців, під керуванням царя Спарти Леоніда, стримував натиск військ царя Персії Ксеркса. - ред.) були поразкою. Але яка це була поразка! Іноді перемоги дають менше, ніж поразка", - попередив Патриляк.

Історик підкреслив різне значення перемог і поразок в історії Європи. "Подивимося на Францію та Німеччину після Першої світової війни. Франція в ейфорії від перемог прожила всі міжвоєнні роки. У німців такої ейфорії не було, вони провели модернізацію армії. У 1939 році німці розбили французів за кілька тижнів. Поразка навчила німців, а перемога зіграла поганий жарт з Парижем", - нагадав історик.

Патриляк додав: "Поразки бувають різні. Ірландці програли під час Пасхального повстання в 1916 році (24 квітня. - ред.). Але це повстання стало їх національним символом".

Декан впевнений, що на історії Крут Україна може отримати три важливі уроки. "Перше: в деякі моменти історії ініціатива громадян не менш важлива, ніж дії держави. Друге: армія утверджує національну державу. Третє: маючи сусідом Росію, думати про пацифістську політику злочинно", - резюмував Патриляк.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...