Услід за Україною: Білоруська церква заявила про наміри отримати автокефалію

Церква в Білорусі старша за московську церкву, за РПЦ. Спочатку хрестилися Київ, Полоцьк. І тільки потім виникла Москва, яка неканонічно підпорядкувала собі Києво-Литовську митрополію, в тому числі Білорусь.

Архієпископ Святослав Логін. Фото:Новое время

Білоруська автокефальна православна церква вслід за Україною оголосила про намір отримати статус автокефалії. Тепер багатьох цікавить, які шанси в Білорусі отримати томос та що її спонукало до цього рішення, зазначають Патріоти України.

Що таке томос?

Томос – це унікальний церковний документ. Випускають томос, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.

Коли Україна отримає томос?

Українська єдина помісна церква дуже близька до отримання автокефалії. Ще 31 серпня Вселенський патріархат ухвалив рішення розглянути всі способи, як можна проголосити автокефалію.

А вже 2 вересня Архієрейський собор у Стамбулі розглянув прохання України про надання томосу. На думку спостерігачів, по суті, питання про отримання автокефалії вирішене. Томос таки нададуть. Як вважає політичний експерт Олександр Леонов, поки не відомо, коли це станеться офіційно. Але припускає, що в жовтні цього року.

"Шляху назад немає. Росія в обличчі патріарха Кирила отримала гучного ляпаса. РПЦ МП – останнє, що дуже тісно зв’язувало Україну з Росією. Це важливий інструмент для російської гібридної війни. Єдина церква – можливість для України йти остаточно своїм шляхом," – наголосив Олександр Леонов.

Однак процес буде складним і, вочевидь, дещо затягнеться.

Чому білоруська церква теж хоче отримати автокефалію?

Тепер білоруська автокефальна православна церква також хоче офіційно отримати статус автокефалії. Про це 16 вересня в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив першоієрарх БАПЦ архієпископ Святослав Логін.

Він зазначив, що Білорусь історично має багатовікову православну традицію. І в минулому столітті БАПЦ робила реальні кроки, щоб отримати автокефалію. І насамкінець наголосив, що саме приклад України спонукав Білорусь просити томос.

"Становище церкви в Україні і Білорусі зараз дуже відрізняється. Українська церква йшла до автокефалії майже 30 останніх років. Там відроджувалися храми, парафії, єпархії та незалежна церковна свідомість. Приклад України показує, що і Білорусь повинна прагнути до духовної незалежності від Москви," – розповів архієпископ.

Як було раніше?

За словами архієпископа, Білорусь має канонічні підстави оголосити автокефалію. Так, у минулому у білорусів з українцями була єдина Києво-Литовська митрополія.

Церква в Білорусі старша за московську церкву, за РПЦ. Спочатку хрестилися Київ, Полоцьк. І тільки потім виникла Москва, яка неканонічно підпорядкувала собі Києво-Литовську митрополію, в тому числі Білорусь.

Про це було сказано і в томосі Константинопольського патріарха в 1924 році, коли він надавав автокефалію Православній церкві в Польщі. Вже тоді говорилося, що Києво-Литовську митрополію цинічно приєднали до Москви. Таким чином, Білорусь має повне право оголосити автокефалію. Як і Україна.

А чи захочуть томосу самі білоруси?

Є сумніви. Якщо подивитись на ситуацію в білоруському православ'ї і послухати представників Білоруського екзархату, то стане очевидно, що в Білорусі автокефалію хочуть не усі. Ба більше, далеко не всі віруючі навіть знають, що це таке.

"Усе залежить від людей – тобто, має бути бажання вірян. І має бути бажання влади. Щоб держава була духовно незалежною, має бути незалежність церкви, тому держава в цій незалежності має бути зацікавлена," – сказав архієпископ.

За його словами, влада цього захоче, якщо зміниться. Адже при нинішній владі легалізація білоруської церкви в Білорусі і отримання автокефалії навряд чи можливі. Не секрет, що нинішня влада країни і економічно, і політично, і духовно підпорядковані Москві.

"Можливо влада якісь думки і бажання в бік духовної незалежності і має, але реальних кроків і планів дій – ні. Тому ми можемо тільки молитися за те, щоб білоруське Православ'я жило, і наша держава жила. Без незалежної церкви можна з часом втратити і державу", – побоюється Логін.

Яка вірогідність, що вони таки її отримають?

На думку духівників, отримання Україною томосу вплине і на білоруську церкву. Мовляв, коли визнають українську церкву, то наступні кроки повинні бути і щодо білоруської церкви. Очевидно, якщо зміниться влада у Білорусі на менш залежну від Росії, то вірогідність отримати автокефалію також зросте.

Джерело: 24 канал

2PZD-21 вже пройшов показові запуски: Китай презентував свій покращений аналог гіперзвукової ракети "Кинджал"

п’ятниця, 3 травень 2024, 2:35

У Китаї розробили аналог російської гіперзвукової ракети "Кинджал". Влада КНР вже показала відео використання ракети, повідомляє Defense Express. . Як зазначає видання, ракета відома під індексом 2PZD-21. Вперше китайці показали свою розробку у листоп...

ППО недоімперії тріщить по швах: Бійці ССО спалили третій російський "Бук" на Сумському напрямку за тиждень (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:55

Не встигли вояки держави-агресора прибрати останки "Буків" вражених 30 квітня, як їм додалося сумної роботи. Оператори одного з підрозділів Сил спеціальних операцій уразили ворожий зенітний ракетний комплекс Бук-М1 на Сумському напрямку. Про це повідом...