В Росії прийнято рішення про відсторонення Лукашенка від влади, - ЗМІ

Рейтинг довіри росіян до Олександра Лукашенка - 65%, і це не може не дратувати Путіна, а стосунки між двома диктаторами вже давно зіпсовані вкрай.

О.Лукашенко. Фото: ZN.ua.

Останні конфлікти між владою Білорусі та Росії в інтерв'ю charter97.org прокоментував координатор громадянської кампанії «Європейська Білорусь» Дмитро Бондаренко, передають Патріоти України.

- Як ви прокоментуєте відмову Лукашенка їхати на саміт ОДКБ і ЄАЕС, який вчора відкрився в Санкт-Петербурзі?

- Очевидно, що відносини між двома диктаторами, між двома «братніми» режимами погані, як ніколи. Підтверджується версія про те, що в Росії прийнято рішення про відсторонення Лукашенко від влади. Білоруському диктатору це стало відомо: спецслужби Білорусі поклали йому на стіл якісь документи, які підтверджують реалізацію цього плану російською владою і наявність змовників всередині Білорусі.

Поки аналітиками чомусь ігнорується той факт, що Білорусь замість обіцяних 24 або 25 мільйонів тонн нафти отримала в 2016 році тільки 18 мільйонів тонн. Всі заяви про те, що ситуація з валовим внутрішнім продуктом Білорусі в останні місяці року нібито стала поліпшуватися, не мають під собою жодного підґрунтя. При таких втратах основної сировини, яка дає найбільшу експортну виручку, реальне падіння ВВП в цьому році становить не менше 5%. І в Росії вже заявили, що в наступному році Білорусі дадуть теж тільки 18 мільйонів тонн нафти. Це фактично вибиває підпори з-під білоруського режиму та особистої влади Лукашенка.

- Чи буде, як ви говорили, оголошено надзвичайний стан? Чого нам варто очікувати найближчим часом?

- Так, це дуже ймовірно. Видно, що диктатор здійснює хаотичні, неадекватні дії, і ймовірність введення надзвичайного стану, на мій погляд, дуже велика.

Необхідно відзначити, що, безумовно, Путін повністю контролює білоруський режим, але тут ще є один особистий фактор. Лукашенко дивним чином є другим за популярністю політиком на внутрішньому російському ринку. Згідно з останніми даними соцопитувань рейтинг довіри до нього серед росіян складає 65%. Це не може не дратувати Путіна, тому що в ситуації, коли в самій Росії є проблеми з економікою, можуть з'явитися угруповання серед силовиків і політиків, які могли б спробувати використовувати карту Лукашенка в Росії. Тому доля Лукашенка як правителя, на мій погляд, вирішена.

- Як в такому випадку буде розвиватися ситуація в Білорусі?

- Немає жодних підстав думати, що життя білорусів при діючому режимі змінитися в кращу сторону. Але ситуація в світі і регіоні розвивається динамічно. Зростає невдоволення білорусів владою і тому мій прогноз - незважаючи на будь-які дії Лукашенка, ситуація буде розвиватися вже за неконтрольованим владою сценарієм.

- Як Путін може зняти Лукашенко? Як це можна реалізувати практично?

- У Росії великий арсенал можливостей для відсторонення від влади білоруського диктатора. Такі варіанти відпрацьовані, як всередині Росії (наприклад, в Татарстані, в Москві, в Башкортостані), так і в Придністров'ї, де тривалий час існував режим Смірнова. Але різниця між усіма цими регіонами і щастя Білорусі в тому, що у нас існує величезна кількість людей, які є патріотами Білорусі і число цих людей зросло. У суспільстві також є серйозні проєвропейські настрої. Білорусь межує з країнами Євросоюзу, НАТО, а також з Україною, яка прагне увійти в ці структури.

Все це дає нам надію і реальну можливість для позитивних змін. Ми знаємо, що часто і російські, і колишні радянські правителі хотіли одне, а виходило зовсім інше. Але для цього треба буде проявити волю як відповідальним білоруським політикам, так і білорусам треба бути готовим до серйозної багатомісячної боротьби за свої права, за свободу, за незалежність країни.

Нехай Путін здогадується, що ми можемо зробити: Сікорський зробив заяву про західні війська

неділя, 5 травень 2024, 9:40

Господаря Кремля Володимира Путіна треба тримати в невизначеності, щодо можливих кроків Заходу. Про це заявив очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський в інтерв’ю BBC World, передають Патріоти України. Посилаючись на слова президента Франції Емманюеля Ма...

Білий дім поділився розрахунками деокупації України: Салліван спрогнозував, коли ЗСУ перейдуть у стратегічний контрнаступ

неділя, 5 травень 2024, 8:47

Україна після отримання військової допомоги США планує розпочати новий контрнаступ у 2025 році. Про це у суботу, 4 травня, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, передає FT. Так, Салліван сказав, що він очікує "прогресу Рос...