У США розгромили заяви Трампа про втручання України в його виборчу кампанію

Журналісти The Washington Post спростували заяви Дональда Трампа, не знайшовши їм підтвердження.

Д.Трамп. Фото: REUTERS.

Твердження президента США Дональда Трампа про нібито втручання України у вибори в США з метою допомогти перемогти кандидату від Демократичної Партії Гілларі Клінтон є поверховим. Про це пише впливове американське видання The Washington Post у рубриці "Fact Checker", передають Патріоти України.

У широкому сенсі, історії про втручання Росії і України у вибори в США в 2016 році здаються схожими, але, якщо заглибитись у деталі, це порівняння розвалюється, пише видання.

Ключовою відмінністю є те, що у справі про втручання Росії американські спецслужби виявили, що президент Росії Володимир Путін ініціював незаконні хакерські атаки і викрадення інформації з метою втрутитися у вибори в США та підірвати демократичну систему. Свідчень про санкціоновані керівництвом України спроби вплинути на вибори немає.

Заява Білого дому про те, що американка українського походження Александра Чалупа нібито збирала в українському посольстві компромат на Пола Манафорта для передачі штабу Клінтон, не має підтвердження.

"Чалупа, можливо, працювала з деякими посадовими особами посольства, однак немає жодних доказів того, що Комітет Демократичної партії отримував і використовував інформацію, зібрану нею, або що українці координували розслідування з Комітетом", - пише The Washington Post.

Більше того, спосіб отримання компрометуючої інформації відрізняється. Американська розвідка виявила, що Путін наказав хакерам зламати комп’ютерні системи американських політичних організацій. Чалупа ж, у свою чергу, проводила розслідування щодо Манафорта самостійно, а не під керівництвом Демократичної партії, а відомості про виплати Манафорту в книзі чорної бухгалтерії Партії регіонів були оприлюднені як частина розслідування в Україні, а не отримані незаконно.

Немає доказів того, що учасники передвиборчої кампанії Клінтон мали контакти з українським урядом. Тим часом є документовані докази того, що син Трампа Дональд, зять Джаред Кушнер і колишній голова кампанії Манафорт, зустрілися з російським адвокатом у спробі отримати компромат на Клінтон від російського уряду.

Видання також звертає увагу на ще одну фундаментальну відмінність, яка полягає у тому, що Україна вважається союзником США, а Росія – супротивником.

Раніше Трамп заявив, що Україна саботувала його передвиборчу кампанію з метою допомогти його опонентці Клінтон перемогти на виборах. Він закликав Генпрокурора США розслідувати цю історію.

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...