Венесуела відіграє важливу роль у постачанні уряду РФ кокаїну, - експерт-міжнародник

Колись венесуельським генералам роздали нафтові вишки, можливість контролювати торгівлю і транзит кокаїну, який становить основний ресурс режиму Мадуро.
Кокаїн - один із головних "ресурсів" режиму Мадуро. Ілюстрація: РБК.

Верхівка армії Венесуели підтримує Ніколаса Мадуро, проти якого зараз протестують тисячі людей у Каракасі. Про це заявив експерт-міжнародник Максим Михайленко, передають Патріоти України.

“На початку президентства Путіна, коли він ще мислив раціонально, його перша каденція завершилася припиненням будь-якої присутності в Латинській Америці. В останні роки спостерігаємо нарощування російської присутності в цьому регіоні. Зокрема, списування боргів з Куби, збройні контракти з Венесуелою, деякі військові зв'язки. Треба враховувати, що природа сьогоднішнього венесуельського і російського режимів дуже схожа -це режим деградованих силовиків та відвертого криміналітету. Венесуела грає дуже важливу роль у постачанні уряду РФ кокаїну”, - зазначив експерт.

З приводу ймовірного втручання у нинішню ситуацію у Каракасі Михайленко пояснив, що Росія надто далеко від Венесуели. “Єдине, що вона може зробити - це вивести Мадуро з країни. У Венесуелі вже третій рік голод. Колись генералам роздали нафтові вишки, можливість контролювати торгівлю і транзит кокаїну, який становить основний ресурс режиму Мадуро. Тобто, верхівка армії підтримує Мадуро. Але більша половина армії - голодна і не дуже активна у своїй підтримці режиму”, - заявив експерт.

10 січня Ніколас Мадуро розпочав другий президентський термін, що триватиме до 2025 року. Як відомо, президентських виборах в травні 2018 року Мадуро отримав 68% голосів. Однак велика частина опозиції бойкотувала вибори і не визнала їхні результати.Не визнали переобрання Мадуро й США, Євросоюз, та більшість держав Латинської Америки.

Після цього у країні відбулись масові заворушення. Станом на 24 січня у Венесуелі під час акцій протесту проти президента Ніколаса Мадуро загинуло щонайменше 16 осіб. Опозиціонер Хуан Гуайдо назвав Мадуро узурпатором і заявив, що готовий тимчасово взяти на себе президентські повноваження (конституція передбачає це в разі неможливості виконання обов'язків президентом).

У середу за призовом Гуайдо в Венесуелі розпочалися масові виступи проти президента Ніколаса Мадуро. Президент США Дональд Трамп визнав легітимним лідера опозиційної Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо, який оголосив себе президентом країни.

Джерело: Прямий

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...