Верховна Рада підтримала законопроект про квотування української мови на телебаченні

Частка української мови має складати не менше 75%.

На телебаченні стане більше української мови. Фото: Слово і Діло.

Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроект про запровадження квот на українському мову на телебаченні. За відповідний законопроект №5313 проголосували 244 народних депутатів, передають Патріоти України з посиланням на Depo.ua.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 10 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" для закріплення законодавчих гарантій використання державної мови при здійсненні телерадіомовлення, а також встановлення мінімальної частки телевізійних передач, в тому числі передач новин, державною мовою протягом доби.

Так, пропонується встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75 % протягом доби у кожному з проміжків часу з 07:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

Для телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення частка української мови має складати не менше 50%.

Окремо автори документи пропонують встановити обов'язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75 % від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

"Цей закон носить перехідний характер. Цей перехідний етап може передбачати цілу низку технологічних кроків, які дозволять нашим виробникам українського медіапродукту не постраждати, а отримати преференції", - уточнила один з авторів закону Вікторія Сюмар.

Вона додала, що деякі українські телеканали сьогодні мовлять на 90% російською мовою, проте не уточнила які саме.

Під час обговорення цього законопроекту лідер Меджлісу кримськотатарського Рефат Чубаров наголосив на необхідності збереження мовних квот кримськотатарського народу і включити до закону термін "мова корінних народів". У відповідь на це Сюмар пообіцяла розглянути цю пропозицію.

Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - ​президент Європейської Ради

субота, 20 квітень 2024, 19:05

Президент Європейської Ради Шарль Мішель розкритикував грузинський закон про "іноагентів", заявивши, що його прийняття вплине на рішення про вступ Грузії до ЄС. Про це повідомляє Euronews, передають Патріоти України. "Я хочу чітко заявити: цей законопр...

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...