Відігратися де-небудь: Путін намагається здійснити держпереворот у Молдові

У даній ситуації українським силовим органам необхідно приділити максимум уваги одеському регіону, особливо його південній частині.

Ілюстрація:uainfo.org

У Республіці Молдова (РМ) існує висока ймовірність здійснення державного перевороту, ініційованого проросійськими силами при координації спецслужб Російської Федерації. Про це повідомляє аналітична група Da Vinci AG, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

"Дестабілізація ситуації в Молдові може перерости в появу регіонального вогнища напруги, яке включатиме також частину Одеської області. Можлива також спроба дестабілізації ситуації в Румунії на основі етнічного чинника. Силовий сценарій в РМ може актуалізувати питання доцільності перебування російського військового контингенту на території ПМР і посилити їх присутність", - вважають аналітики.

У повідомленні підкреслюється, що 20 грудня 2015 в Тирасполь прибув співробітник Російського інституту стратегічних досліджень (РІСД) Георгій Мєняйло "для активізації діяльності Дністровсько-Прутського Центру РІСД".

РІСД під керівництвом генерал-лейтенанта СЗР РФ Леоніда Решетнікова був одним з розробників концепції анексії Криму та окупації Донбасу. 26 листопада молдавська влада депортувала іншого співробітника РІСД Микиту Бондарєва, а 22 травня Сергія Мокшанцева, що є ознакою наявності у молдавських органів безпеки доказів розвідувально-підривної діяльності РІСД.

"На сьогоднішній день є всі ознаки підготовки до дестабілізації ситуації в Молдові, здійснення державного перевороту, зміщення президента Тімофті та ініціювання дострокових парламентських виборів в інтересах проросійських сил", - відзначають експерти.

Вони вважають, що найбільш вірогідний силовий сценарій і ймовірність його висока, беручи до уваги кількість зброї, вилученої молдавськими правоохоронними органами восени 2014 при арештах членів проросійської партії "Patria" Ренато Усатого, який знаходиться в Москві.

13 січня Ренато Вусатий у своєму відеозверненні заявив про те, що виїжджає до Кишинева, що є прямим свідченням критичної радикалізації ситуації в Кишиневі. Відзначимо, що Ренато Вусатий має хороші політичні позиції в Гагаузії, що дає підстави прогнозувати активізацію сепаратистських рухів на цій території, які в кінцевому підсумку можуть зачепити й Україну.

"Час для радикалізації ситуації в Молдові і спроби Росії потіснити Румунію в даному регіоні вибрано грамотно. Увага майже всіх основних регіональних гравців відвернута на власні проблеми. ЄС, в першу чергу Німеччина, переживає соціально-політичну кризу, пов'язану з біженцями; Туреччина зіткнулася з терористичною атакою; Україна зайнята переговорами з Росією щодо сходу", - проводять аналіз експерти.

"Для запобігання втручання Румунії у конфлікт Бухарест повинен бути відвернений на рішення критичних внутрішніх проблем. Такими проблемами може стати активізація збройних угорських радикальних груп, які мають зв'язки з Росією, на території Румунії.

Звертаємо увагу, що 2 січня угорське видання Hungarian Free Press опублікувало статтю Christopher Adam (за сумісництвом редактора угорської газети Kanadai Magyar Hírlap) під назвою "Чи планують угорські екстремісти терористичні атаки в Румунії?".

У матеріалі наголошується, що в кінці 2015 року румунська влада заарештувала ультраправих екстремістів з організації HVIM за звинуваченням у підготовці організації вибуху в місті Kézdivásárhely під час національного свята Румунії Ziua Marii Uniri 1 грудня. Угорські націоналістичні групи в Румунії тісно пов'язані з РФ, надавали активну підтримку сепаратизму на сході України", - повідомляється в публікації.

На думку членів аналітичної групи, в поточній ситуації українським силовим органам необхідно приділити максимум уваги одеському регіону, особливо його південній частині. Україна повинна бути готова до можливої спроби перекидання десантних груп РФ з території Криму в Молдову / ПМР.

"Військові туди ніколи не приходять": The Guardian дізнався, де в Києві ховаються від мобілізації

субота, 4 травень 2024, 14:47

Триває мобілізація в Україні, і в Києві є "острівець виживання" - житловий комплекс у заможному районі Києва, який не відвідують військові. Ухилянтів легше зловити у більш бідних районах, розповів 36-річний ІТ-менеджер Олександр, який спеціально переїх...

США нададуть Україні авіабомби, що самостійно наводитимуться на глушники GPS

субота, 4 травень 2024, 14:33

Пентагон уклав контракт з компанією Scientific Applications and Research Associates (SARA) на суму 23,5 мільйона доларів, який передбачає придбання сенсорів для пошуку засобів радіоелектронної боротьби Home-on GPS та інтеграцію голівок самонаведення зб...