Чи дочекаємося такого у Києві? Голова парламенту Молдови оголосив про держзраду лідерів проросійської опозиції

Москва потужно готується до парламентських виборів у Молдові, щоб разом зі своїм ставлеником Додоном розвернути кординально політичний курс країни

Лідери молдавських опозиційних партій Андрій Нестасе ("Платформа "Гідність і правда") і Майя Санду ("Дія і солідарність") можуть стати фігурантами кримінальної справи про державну зраду через ймовірну співпрацю з російським фондом Open Dialog. Про це заявив голова парламенту Молдови Андріан Канду за підсумками парламентських слухань з питання про втручання ззовні у внутрішні справи країни.

"На жаль, Майя Санду, Андрій Нестасе та інші особи, про які йшлося в звіті спеціальної парламентської комісії, були втягнуті, свідомо чи ні, у боротьбу проти Республіки Молдова. Такі дії, згідно із законодавством, кваліфікуються як державна зрада", - зазначив спікер.

Звинувачення будуть висунуті, якщо доведуть отримання лідерами опозиції допомоги від фонду Open Dialog під керуванням Людмили Козловської, яку раніше видворили з ЄС за просування інтересів Росії.

Санду і Нестасе, у свою чергу, заявили, що не підтримують жодних зв'язків з фондом. Обидва вони відмовилися з'явитися на слухання комісії.

За словами Канду, звіт спеціальної парламентської комісії з розслідування діяльності фонду Козловської буде перекладений англійською мовою і направлений представникам інших держав, у тому числі України, які фігурують у звіті.

У резолюції спеціальної комісії зазначається, що згаданий фонд отримував фінансову допомогу від Росії (більш як 2 млн євро) через бізнесмена В'ячеслава Платона, засудженого в Молдові до 18-ти років позбавлення волі за відмивання грошей.

Спеціальна парламентська комісія була створена в Молдові на початку жовтня. Головна мета комісії - розслідування фактів втручання фонду Open Dialog у внутрішні справи країни. Раніше молдавські ЗМІ оприлюднили матеріали, які свідчать про те, що Фонд Козловської сплатив поїздки цих опозиційних політиків до Брюсселя.

Як повідомлялося раніше, Кремль за допомогою проросійських політсил і партій намагається виграти парламентські вибори, призначені на лютий 2019 року і перебрати владу у цій країні.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...