Воронежські виробники при збірці ракети "Протон-М" вкрали дорогоцінні метали

"Роскосмос" відкликає всі двигуни виробництва Воронежського механічного заводу, де деталі з вартісних металів були замінені на неліквідні.

В Воронежі перевірять двигуни "Протонів" і "Союзів". Фото: Коммерсант.

Роскосмос "відкликає двигуни ракет-носіїв "Протон-М" через технологічні проблеми, розкриті в ході вогневих випробувань. Про це в середу, 25 січня, повідомляє видання "Комерсант" з посиланням на декількох топ-менеджерів підприємств космічної промисловості, передають Патріоти України.

За їх словами, мова йде про двигуни РД-0210/0211 і РД-0213/0214 виробництва Воронезького механічного заводу, які встановлюються на другу і третю сходинку "Протона". В ході розслідування з'ясувалося, що при зборі одного з двигунів другого ступеня використовувалися "неліквідні компоненти". Тобто, матеріали з вмістом дорогоцінних металів, які повинні застосовуватися на цьому типі двигунів, були замінені на менш жаростійкі.

Зараз в тому, чому заміна залишилася непоміченою, розбираються співробітники ФСБ, прокуратури і СКР. "За документами, які підписували перевіряючі, двигуни в повному порядку", - сказав співрозмовник видання.

Для перевірки відкликані "всі без винятку двигуни для "Протонів", випущені заводом за останні кілька років. "Це десятки одиниць, включаючи ті, що вже були доставлені на космодром Байконур", - повідомило ще одне джерело газети. До виправлення ситуації буде залучено науково-виробниче об'єднання "Енергомаш".

Всього у 2017 році "Роскосмос" розраховував провести 27 пусків, не менше восьми з яких припадають на "Протони". Тепер при найоптимістичнішому сценарії перший пуск "Протона" відбудеться лише в червні або липні поточного року.

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...

За звʼязки з командою Навального: У РФ заарештовано журналістів AP і Reuters (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 21:59

У Росії заарештували журналістів Сергія Кареліна і Костянтина Габова, які працювали на Reuters та Associated Press, за звинуваченнями у нібито співпраці з командою Олексія Навального. Про це повідомляє AP, передають Патріоти України. Карелін, який має ...