"Всего вам доброго! Вы тут держитесь": У ОБСЄ немає грошей для відправки миротворців на Донбас

Для відправки в зону АТО поліцейської місії ОБСЄ потрібні витрати, що перевищують бюджет всієї організаціі.

У ОБСЄ немає грошей для відправки миротворців на Донбас. Фото: newsonline24.com.ua.

Спостережна моніторингова місія на Донбасі стала найбільшою і найдорожчою в історії ОБСЄ, а для відправки в зону конфлікту поліцейської місії будуть потрібні витрати, що перевищують бюджет організації. Про це заявив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв'ю сайту "Главком", повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Наші європейські партнери підтримують ідею того, що нинішньої місії ОБСЄ, нинішніх їх повноважень недостатньо для того, щоб гарантувати безпеку на Донбасі. Тому потрібно говорити про поліцейську місію і про те, в якому форматі вона повинна бути", - сказав постпред України при Раді ЄС.

За словами Кулеби, якою саме буде нова місія, буде залежати від мандата, а також від можливостей самої ОБСЄ.

"В даний час СММ (Спостережна моніторингова місія) вже є найбільшою і найдорожчою місією в історії ОБСЄ. Її бюджет більший, ніж бюджет всіх наявних польових операцій ОБСЄ разом узятих, і майже такий же, як бюджет всієї організації. Просто порівняйте: бюджет СММ - 98,7 млн євро, бюджет всіх інших польових операцій - 83,8 млн, а бюджет всієї організації включно з цими 83 мільйонами - 141,107 млн євро. А тепер подумайте про ці цифри з урахуванням того, що збройна місія вимагатиме ще більших витрат " , - підкреслив український дипломат.

Кулеба припустив, що бюджет такої місії значно перевершить бюджет всієї ОБСЄ.

"Буде така собі організація в організації. І ось у кого є готовність такі витрати нести, потрібно сідати і обговорювати", - додав він.

Як повідомлялося раніше в ЗМІ, 1 червня заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що російська сторона дала згоду на розгортання збройної поліцейської місії на окупованій частині Донбасу за підсумками переговорів в "нормандському форматі".

У МЗС РФ у відповідь заявили, що Росія не давала згоди на розміщення миротворців на Донбасі.

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...

Інтрига для Путіна: Голова МЗС відповів, чи відправить Польща свої війська в Україну

субота, 4 травень 2024, 22:29

У питанні щодо відправки військ НАТО в Україну Польща не інформуватиме Кремль про своє остаточне рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передають Патріоти України. Коментуючи пропозицію президента Франції Емманюеля...