Всеправославний собор на Криті пройде у визначений час і без московського "митрополитбюро" РПЦ

Окрім РПЦ, відкласти собор просили представники Грузинської, Болгарської та Сербської церков.

Всеправославний собор на Криті пройде у визначений час. Фото: cyplive.com.

Константинопольський патріарх Варфоломій I, незважаючи на заперечення Російської православної церкви, переносити собор не буде, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вселенський патріарх, предстоятель Константинопольської православної церкви Варфоломій I заявив, що історичний Всеправославний собор пройде в червні 2016 року у Криті, незважаючи на відмову Російської православної церкви.

У той же час константинопольський архіпастир висловив надію, що РПЦ, а також три інші церкви, які просили перенести собор, змінять свою думку.

Патріарх Варфоломій підкреслив, що в січні поточного року на зустрічі православних церков в Женеві дані церкви погодилися брати участь в червневому соборі.

Пояснюючи своє рішення, Варфоломій повідомив, що не в його праві оголошувати відстрочку собору, оскільки є спільне рішення, прийняте в січні усіма чотирнадцятьма лідерами помісних церков.

У РПЦ заявляють, що Всеправославний собор на Криті за відсутності на ньому кількох інших церков "не матиме обов'язкової сили".

Нагадаємо, раніше РПЦ відмовилася брати участь у Всеправославному соборі, який запланований на кінець червня поточного року, і попросила Константинополь відкласти його.

Цікаво, що спочатку Собор був намічений до скликання в Стамбулі, однак, через погіршення турецько-російських відносин, було вирішено провести його на грецький острів Крит, що також перебуває в юрисдикції Константинопольського Патріарха.

Крім РПЦ, відкласти собор просили представники Грузинської, Болгарської та Сербської церков.

У Росії називалися різні причини даного демаршу патріарха Кирила і його "митрополитбюро" - від екуменізму (прагнення Константинопольського патріарха об'єднати православ'я з іншими християнськими конфесіями) до боротьби московського і константинопольського патріархів за першість у православному світі.

Як раніше повідомлялося в ЗМІ, синод УПЦ Київського патріархату попросив Вселенського патріарха Варфоломія розібратися з брехнею патріарха Кирила, який "вводить в оману весь православний світ".

"Без нашої участі - це несерйозно": Пєсков відреагував на те, що РФ не покликали на Саміт миру у Швейцарії

четвер, 2 травень 2024, 19:15

У Кремлі назвали "Глобальний саміт миру", який пройде 15-16 червня у Швейцарії, не налаштованою на результат ініціативою, передають Патріоти України. Заяву прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова цитують російські пропагандистські ЗМІ. За його словами, бе...

Була задумана як ядерна ракета: У Defence Express розповіли, для яких атак насправді створена "Циркон"

четвер, 2 травень 2024, 18:57

Російська ракета "Циркон", найімовірніше, не є протикорабельною, як про це заявляв Путін, а насправді вона створювалася як ядерна ракета середньої дальності для запуску із землі. Таке припущення озвучили аналітики Defence Express, передають Патріоти Ук...