Вибори, вибори..: Що обіцяють українцям ТОП-6 кандидатів у президенти

Журналісти та експерти проаналізували обіцянки Зеленського, Тимошенко, Порошенка, Гриценка, Бойка і Ляшка.

Журналісти за допомогою експертів проаналізували сильні та слабкі сторони ключових кандидатів у президенти, а також їх передвиборних програм, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Підсумковий список кандидатів складається з 44 прізвищ — національний рекорд. Серед них є шість чоловік з найбільш високим рівнем підтримки. Це (у порядку убування частки прихильників у січневому соцопитуванні групи Рейтинг шоумен Володимир Зеленський, чинний президент Петро Порошенко, лідер Батьківщини Юлія Тимошенко, кандидат від Опозиційної платформи — За життя Юрій Бойко, лідер Громадянської позиції Анатолій Гриценко та фронтмен Радикальної партії Олег Ляшко.

В українській політиці джокером у всіх сенсах став Володимир Зеленський. Зеленського "зробив" суспільний запит на нові обличчя в політиці, який в останні роки був неймовірно високий. Сильна сторона шоумена — нестандартність, переконаний політолог Володимир Фесенко. А також недовіра його прихильників до всіх політиків.

Цілком вдалий хід, теза, що він іде в президенти на один термін. У програмі кандидата № 1 експерти позитивно оцінюють обіцянку запровадити прозорий ринок землі. Це давно очікуване інвесторами рішення, здатне збільшити ВВП і розмір зовнішніх інвестицій, з усіх топових претендентів декларує тільки Зеленський. Аналітики позитивно сприймають і обіцянку Зе-кандидата зменшити тиск правоохоронних органів на бізнес, і намір проводити вибори до парламенту за відкритими партійними списками (без мажоритарної складової). Шоумен обіцяє ввести нульову декларацію: кожен бізнесмен, сплативши 5 % від своїх доходів, зможе задекларувати і легалізувати їх. Втім, Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital (Dragon Capital видає НВ), уточнює: подібна ініціатива суперечить програмі МВФ. І перед введенням такої норми потрібно провести жорстку податкову реформу. А Андрія Длігача, гендиректора групи компаній Advanter Group. насторожує бажання Зеленського прийняти законопроект про народовладдя, коли електорат зможе формувати завдання для влади за допомогою референдумів. "Референдуми — зло в нашому патерналістському суспільстві", — переконаний експерт. Всі обіцянки кандидата Зеленського — хороші і не дуже — можуть розбитися о його недоліки: відсутність досвіду і чіткої позиції з ключових питань державних (відносини з Заходом і з Москвою, стратегія по Криму і Донбасу). До всього іншого у шоумена немає команди, готової зайняти ключові пости.

У команді Петра Порошенка впевнені, що найсильніші сторони його програми — це те, що з подачі глави держави Верховна рада конституційно закріпила курс країни на приєднання до ЄС та НАТО.

Читайте також Названо найзаможніших кандидатів у президенти України Інші тези виглядають абстрактно. Глава держави, наприклад, хоче допомогти подолати бідність. Також президент впевнений, що в його наступній п'ятирічці Україна стане одним з п'яти нових глобальних лідерів IT-сектора. Але якщо подібне станеться, то заслуга глави держави буде мінімальною — айтішники, на думку експертів, і без того зможуть піднятися вгору на світовому ринку.

Глава держави намагається поляризувати виборче поле: він — єдина альтернатива тріумфу Володимира Путіна в Україні. А ще у глави держави є два унікальних ресурсу — адміністративний і фінансовий. "Тут він поза конкуренцією", — вважає Фесенко. Але найвищий антирейтинг — проти нього висловилися 50 % респондентів опитування Рейтингу, — а також агресивна риторика можуть погубити проект Порошенко-2.

У Батьківщини, за словами аналітиків, сильні і життєздатні регіональні партійні осередки. Крім того, уточнюють експерти, судячи з розмаху передвиборної агітації, у Юлії Тимошенко є потужна фінансова підтримка.

Однак, її підсумкова виборча програма приголомшила експертів популізмом. Одна обіцянка вдвічі здешевити газ для пересічних споживачів, коли Тимошенко почне його реалізовувати, може повністю зіпсувати відносини офіційного Києва з міжнародними кредиторами в особі МВФ. Крім того, претендентка пропонує ліквідувати податок на додану вартість (ПДВ) та ввести податок на реалізацію. Але Україна торгує з Євросоюзом, де ПДВ, як уточнює економіст Фурса, є, а тому збереження цього податку обов'язково для співпраці з ЄС.

Обіцянки Тимошенко працюють на обрану аудиторію — малозабезпечених виборців, каже політолог Фесенко.

Серед усіх топових кандидатів лише Юрій Бойко дозволяє собі бути яскраво вираженим проросійським претендентом. У своїй програмі він виступає за подолання протиріч з країнами-сусідами, включаючи Росію. Також він виступає за переговори про мир з усіма сторонами конфлікту на сході.

Бойко грає в популізм: він готовий списати всі комунальні борги, які накопичилися у населення на нинішній момент. І, як багато конкурентів, пропонує знизити тарифи на газ для населення і скасувати медичну реформу. Оцінивши весь звід пропозицій Бойко, Фурса робить висновок: президентський термін цього кандидата точно призведе до розриву відносин з МВФ і, як результат, до дефолту. На щастя для кредиторів України, Бойко, ймовірно, не потрапить навіть у другий тур. Завадить йому все та ж проросійська риторика — з втратою 5 млн виборців Донбасу і Криму на цій темі перемоги не здобути.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко обіцяє зробити життєздатною і антикорупційну реформу. Для чого, на його думку, потрібно перезапустити Нацагентство з питань запобігання корупції.

Але в цілому, на думку експертів, програмі Гриценка часто не вистачає відповіді на питання "як?" “Як повернути Крим і окуповану частину Донбасу? Як добитися зростання економіки на 10 % і середньої зарплати в 700 євро?". Гриценко може об'єднати якусь частину ліберального електорату, що і є сильною стороною цього кандидата. Але для справжнього успіху колишньому військовому міністру не вистачає внутрішньої енергії.

Якщо президентом стане Олег Ляшко, то першим своїм указом він скасує підвищення цін на газ, потім проведе референдум і скоротить кількість народних депутатів з 450 до 250. Одночасно він залишить 10 міністерств з нинішніх 19 і ліквідує посаду прем'єр-міністра. Ну і припинить медреформу.

У своїй програмі Ляшко також пропонує ввести держрегулювання цін на продукти та ліки. Це означає вбити цілі галузі економіки, впевнений Длігач. "Це теза Мадуро [Ніколас Мадуро, президент Венесуели, який довів країну до економічної катастрофи]!" — обурюється експерт.

Також Ляшко планує проводити жорстку політику протекціонізму вітчизняного виробника і лобіювати прийняття закону Купуй українське. З приводу цих новацій є що сказати економісту Фурсі: мовляв, вони знищать систему ProZorro, яка кардинально знизила корупційне навантаження у сфері держзакупівель. "Його [Ляшка] програма — це популізм і економічний деструктив: давайте більше витрачати і менше заробляти", — резюмує експерт.

Експерт нагадує: хоча Ляшко позиціонує себе як опікун інтересів бідних людей, політично він близький до найбагатшого українця — мільярдера Ріната Ахметова.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...