На вимогу Інтерполу: Луценко пояснив, чому ГПУ видала Росії Тимура Тумгоєва

У Генпрокуратурі запевняють, що переданий росіянам інгуш знаходився в зоні АТО "менше тижня".

Юрій Луценко. Фото:Деловая столица

У Генпрокуратурі заявили, що у них немає жодних доказів участі в АТО виданого Росії уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва. Про це в Facebook написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, зазначають Патріоти України.

Вона підкреслила, що підтвердження участі в АТО є підставою для відмови у видачі особи в РФ. "Про це особисто Луценко відзначав не раз", - написала Сарган. За її словами, рішення про видачу Тумгоєва винесено в жовтні 2016 року, і "жодних свідчень / доказів участі в АТО від нього, його адвокатів, третіх осіб надано не було".

Сарган зазначила, що такі «свідки» з'явилися тільки після фактичної передачі Тумгоєва Росії. "Де вони були всі два роки, поки тривали судові процеси?" - запитує Сарган.

Сам генпрокурор Юрій Луценко під час брифінгу зазначив, що в ситуації з Тумгоєвим дві складових - юридична та морально-політична.

"Чи правда, що ГПУ екстрадувала в Росію учасника антитерористичної операції? Ні, неправда. За два роки процесу над Тумгоєвим, який розшукується по червоній картці Інтерполу, за участь в міжнародно визнаній терористичній організації ІД на території Сирії, про що він особисто підписав протокол в момент затримання, ним, його адвокатами або побратимами не було повідомлено ні разу за два роки про його участь в добровольчих загонах або ЗСУ", - заявив Луценко.

За його словами, процедура екстрадиції тривала два роки.

Луценко зазначив, що коли рік тому Тумгоєв був звільнений з-під варти до закінчення процесу екстрадиції, "він, згідно з технічними даними українських спецслужб, знаходився за 30 км вглиб від Маріуполя, вглиб української мирної території, менше тижня".

"Ставлю під сумнів таку участь (в АТО, - ред.), Тому що кілька років тому указом президента і законом врегульована можливість війни на стороні України іноземних громадян. Це робиться виключно на контрактній формі", - заявив він.

Відповідаючи на питання, чи була можливість не видавати Тумгоєва і чи можна довіряти Росії, що Тумгоєв є учасником ІД, Луценко сказав: "Затримання Тумгоєва відбувалося за рішенням Інтерполу, так звана червона картка ... Якщо ми хочемо, щоб Інтерпол затримував розшукуваних нами, ми не можемо першими надходити якось інакше ".

Командир батальйону імені Шейха Мансура Муслім Чеберлоєвський підтвердивt, що Тумгоєв є членом його батальйону і брав участь в бойових діях з листопада 2017 року.

Батальйон імені Шейха Мансура - це неурядова добровільне збройне формування, яке бере участь у війні в Донбасі на стороні України і складається переважно з чеченців, які емігрували з Росії після російсько-чеченських воєн.

Джерело: LIGA.net

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...