За скільки долар: Експерти розповіли, чого чекати від курсу валют в Україні

15 і 16 лютого в зв'язку з вихідними в США валютний ринок буде відчувати брак пропозиції, що може спровокувати широкі коливання курсу.

Илюстрація: vidomosti-ua.com

Політична криза і ймовірність перевиборів залишаються ключовими факторами, які пригнічують валютний ринок, і сприяють перекосу попиту і пропозиції. Попит підвищується, пропозиція залишається низькою під впливом несприятливих фундаментальних факторів. Ймовірні політичні трансформації загрожують ходу реформ і відповідно блокують можливість співпраці із зовнішніми кредиторами. Жорсткі заяви Міжнародного валютного фонду про необхідність дотримуватися курсу впровадження реформ та заяви української влади про готовність до таких кроків оцінюються ринком скептично. Про це повідомляють Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

"Оскільки економіка України вразлива до зовнішніх і внутрішніх негараздів і не демонструє зростання, дефіцит бюджету потрібно буде покривати за відсутності зовнішньої підтримки обмеженими золотовалютними резервами і емісією гривні. Такі заходи будуть підстьобувати тиск на національну валюту і споживчу інфляцію", - відзначає провідний експерт інформаційно аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.

Ключовою подією для ринку на поточному тижні буде звіт Кабінету міністрів України у Верховній Раді, запланований на 16 лютого. Результати звіту, реакція парламенту і відповідно розвиток або згасання політичної кризи стануть головними індикаторами настроїв на валютному ринку. У разі підвищення ймовірності перевиборів, очікування відновлення співпраці з МВФ будуть зміщені, в кращому випадку, на кінець осені - початок зими, що може стати фактором чергової хвилі дестабілізації, при якій курс на Міжбанку може вийти на рівень 28 грн за долар.

Крім того, важливими для ринку будуть дані по промисловості, будівельному сектору, транспорту, сільському господарству і роздрібних продажах за січень.

Що стосується євро, то курс продажу безготівкової європейської валюти в Україні за підсумками тижня виріс на 3,4% до 29,69 грн, готівкової - на 2,1% до 30,24 грн.

На думку провідного наукового співробітника Інституту економіки та прогнозування НАН України Ярослава Жаліло, політика в Україні має великий вплив на курс долара, адже для девальвації національної валюти зараз немає економічних причин.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

"Логістика запрацює саме в цей період": Коваленко розповів, як конкретно Україна може використати американську військову допомогу

середа, 24 квітень 2024, 8:30

Військовий експерт Олександр Коваленко заявив, що завдяки американській допомозі Київ зможе стабілізувати лінію оборони, а також почати формувати резерви для контрнаступальних дій. Хоча затримка її надання негативно позначилася на ситуації на фронті, н...