Загроза ватного реваншу: Нова влада Грузії прагне перезавантаження відносин з Росією, - Stratfor

Прогрес діалогу Грузії із Заходом застопорився, і офіційний Тбілісі вивчає можливість більш глибоких економічних зв'язків з Москвою.

Грузія задумалася про перезавантаження відносин з РФ. Фото: Online.ua.

Туманні перспективи подальшої інтеграції з Європейським союзом і НАТО та невизначеність політики нової адміністрації США змушують уряд у Тбілісі переосмислити відносини Грузії з Москвою. Про це пишуть аналітики приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, передають Патріоти України з посиланням на "Апостроф".

Зазначається, що ще задовго до голосування за Brexit і виборів президента США Грузія почала шукати шляхи, щоб відновити відносини з Росією, оскільки прогрес діалогу із Заходом застопорився. Між Москвою і Тбілісі за минулий рік проводилися різні торгові переговори, уряди країн перебувають у постійному контакті.

Нещодавні події в енергетичному секторі Грузії говорять про те, що вплив Росії в країні зростає. Так, у кінці грудня Тбілісі і Москва досягли нової угоди, яка дозволяє транзит російського природного газу до Вірменії через Грузію.

"Хоча в рамках попередньої угоди Грузія отримувала 10% від обсягу природного газу, що транспортувався через її територію, нова угода передбачає, що Москва запропонує Тбілісі грошову компенсацію за послугу. (Терміни цієї угоди є конфіденційними, як повідомив грузинський уряд.) Пропонуючи Тбілісі гроші, Москва отримає більше можливостей збільшити обсяги транспортування природного газу. Ходять чутки, що російський енергетичний гігант "Газпром" запропонував купити 25% Georgian Gas and Oil Corp., що контролює трубопровід, який транспортує природний газ до Вірменії. Якщо угода відбудеться, то це буде найбільша присутність Росії з 2006 року в енергетичному секторі Грузії", - йдеться у повідомленні.

Зараз Тбілісі вивчає можливість більш глибоких економічних зв'язків з Москвою, водночас грузинські політики і виборці зважують свої можливості для інтеграції в західні інститути – НАТО і ЄС.

Так, 24 січня депутати почали обговорювати, чи слід додати положення до Конституції Грузії, яке зобов'язує керівників країни домагатися членства в цих організаціях як першочергові цілі зовнішньої політики країни.

Думки виборців сильно розділилися з цього питання. За останніми даними соцопитувань, 53% грузинів виступають за європейську інтеграцію, це майже на 10% менше, ніж у минулому році. До 31% грузин, тим часом, підтримують поліпшення відносин з Росією, цей показник майже на 10% більше порівняно з попереднім роком.

Грузія може навіть розглянути питання відновлення дипломатичних відносин з Росією, які були перервані під час недовгої війни між двома країнами в 2008 році. Спецпредставник Грузії з питань Росії 30 січня заявив, що він не виключає можливості відновлення відносин.

Відкритий контакт з Росією особливо важливий для Тбілісі, оскільки Грузія намагається не втратити велику територію – сепаратистські регіони, де зараз перебувають приблизно 10 тис. російських військ.

"Тбілісі спробує зберегти деяку гнучкість у своїй зовнішній політиці. Тим не менш Грузія не буде переглядати свою позицію по відношенню до Заходу найближчим часом. Країна, як і раніше, твердо стоїть на необхідності виконання своїх зобов'язань перед ЄС і НАТО, із яким вона підписала численні угоди про партнерство.

Але, враховуючи внутрішню увагу Європейського союзу і невизначеність політики нової адміністрації США щодо регіону Південного Кавказу, Тбілісі не має іншого вибору, крім як розглядати кілька варіантів", - підсумували у Stratfor.

Депортації тривають? Влада РФ примусово вивозить з окупованих територій недієздатних людей

понеділок, 29 квітень 2024, 6:57

За даними російського видання "Важные истории", влада РФ примусово вивозить з окупованих територій недієздатних людей, до депортації причетна дитяча омбудсмен Кремля Марія Львова-Бєлова та фонд, у якому працювали майже всі її родичі, передають Патріоти...

Натяки були: Гетьман дав прогноз, де ЗСУ можуть почати новий контрнаступ

понеділок, 29 квітень 2024, 6:30

Ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман припустив, що Збройні сили можуть готувати наступний контрнаступ на півдні України. Він, зокрема нагадав, що Велика Британія надає нам додаткову підтримку, як от авіабомби і катери. ...