Загроза з моря: Чому Україні не варто брати у США в якості допомоги ПКР "Гарпун"

Дуже коштовна зброя, "з'їсть" "левову частку" американської допомоги, а в України є достойна альтернатива "вбивцям" російського флоту

"Вчора в ефірі "5 каналу" з вуст капітана 1-го рангу ВМС США у відставці Юрія (Гері) Табаха прозвучала цікава фраза, що стосується ПКР "Гарпун", які, нібито, розглядаються Пентагоном як черговий підтримки України, цитують Патріоти України відомого аналітика Олександра Коваленка, і продовжують:

Що ж, з урахуванням того, що ЗСУ отримали в своє розпорядження одні з найсучасніших ПТРК "Джавелін" виключати можливість надання ПКР "Гарпун" не варто. Тим більше що на сьогоднішній день ВМСУ не володіють ракетним озброєнням, здатним нести серйозну загрозу ЧФ ВМФ РФ. Звучить досить оптимістично, але, все ж, про все по черзі.

Для початку, що ж таке ПКР "Гарпун"?

Ці протикорабельні ракети розроблялися з 1968 року і були прийняті на озброєння в 1977 році. Протягом усього часу вони неодноразово модернізувалися і удосконалювалися, з урахуванням вимог часу.

На сьогоднішній день є три види ПКР "Гарпун", а саме: корабельного і берегового базування - RGM-84, авіаційного базування - AGM-84, для запуску з підводних човнів - UGM-84. Найновіша версія корабельної-берегової / авіаційної ПКР RGM-84N / AGM-84 N була випробувана в 2015 році. Максимальна дальність ураження цілей ПКР "Гарпун" - 280 км.

А тепер, найцікавіше - вартість цих ракет, в залежності від модифікації, може досягати $1 млн за одиницю.

Власне, можливо дискусія на цю тему і мала б сенс, наприклад в разі надання цих ракет на безкоштовній основі, але виникло б питання з носіями і експлуатацією, навчанням операторів і т.д. При цьому, слід було б на цьому тлі повністю забути про активні випробуваннях українських ПКР "Нептун", котрі, по суті, перебувають в завершальній стадії до виходу в серію і володіють ТТХ нітрохи не меншими ніж "Гарпун".

І слід розуміти, що замість кожної ракети "Гарпун" вартість до $ 1 млн, Україна може бути надана допомога у вигляді обладнання, озброєння та екіпіровки куди більш актуального типу, ніж коштовні ПКР, аналог якої сама ж Україна цілком може виробляти.

Упевнений, тему з ПКР "Гарпун" з задоволенням підхоплять фанати категорії "захід нам допоможе!", Але тверезо дивлячись на речі, раціональність такої пропозиції викликає сумніви".

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...