"Захід програв": Експерт-міжнародник розповів, чим може обернутися виведення військ США із Сирії

Сполучені Штати оголосили про своє рішення вивести війська з Сирії, пославшись на те, що терористи "Ісламської держави" в цій країні повалені. Про те, яке значення цей крок матиме для Сирії і всього Близького Сходу, розповів експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса, повідомляють Патріоти України.

"Поки ніхто чітко не заявив про терміни виведення американських військ з Сирії. Досі у США йдуть дискусії з цього питання. Згідно наявної інформації, Трамп хоче, щоб все було зроблено протягом місяця, максимум двох. Але напередодні в Пентагоні заявляли, і Білий дім підтверджував, що евакуація триватиме протягом 60-100 днів. Можливо ще щось зміниться, але я не думаю, що процес затягнеться надовго. Судячи з інформації, яка надходить до сих пір, в США прийняли тверде рішення виводити війська.

Рішення в будь-якому разі приймав Білий дім, а не Пентагон. Думаю, в США буде невелика бюрократична війна навколо цього рішення, але я сумніваюся, що вона зупинить його реалізацію. Насправді, значна частина адміністрації Трампа давно підтримує рішення вийти з Сирії. Просто вони не хотіли цього робити просто так, щоб виглядало, ніби вони програли. Тобто потрібно було формально зберегти обличчя, і ось вони придумали причину: завершення боїв за останній анклав терористів "Ісламської держави" - в Східній Сирії, в долині річки Євфрат.

Виведення американських військ - це результат в першу чергу домовленостей США з Туреччиною. Припускаю, що Анкара зіграла ключову роль, особливо ультиматум Ердогана, коли він анонсував військову операцію на північному сході Сирії, тим самим, напевно, підштовхнувши США до того, що пора виходити. А Трамп давно вважав цю війну витратною і безглуздою - такою вона насправді і була, тому що військова присутність тільки шкодила США.

В обмін на це Туреччина, найімовірніше, купить у США ЗРК Patriot замість російських С-400 і отримає літаки F-35, поставка яких затягувалася через бажання Туреччини купити російські С-400. Тобто можна сказати, що США проміняли свої позиції в Сирії і Леванті в цілому на гроші за контрактом з постачання літаків і ЗРК Patriot.

Внаслідок цього рішення на сирійській шаховій дошці не буде однієї з найбільших фігур, Сполучених Штатів. Це означає, що посилиться вплив Росії - вона стане домінуючою силою на території Сирії і, можливо, всього регіону Леванту. Посилиться Іран, навіть якщо виведе свої війська разом з виходом американських (якщо припустити, що була така угода). Тому що виведення військ або проіранських підрозділів з Сирії не означає зменшення впливу Ірану на Дамаск, який був і залишається досить потужним. Посилиться також роль Туреччини, яка, найімовірніше, відійде на північний схід Сирії і остаточно вирішить курдське питання, оскільки саме США були головною перешкодою цьому.

Потім буде період повоєнного політичного врегулювання, коли запрацює сирійська конституційна комісія. Фактично доля Сирії буде вирішена в трикутнику Анкара-Москва-Тегеран, в якому домінуючу роль гратимуть Туреччина і Росія, а Сполучені Штати опиняться за бортом і спостерігатимуть здалеку.

Тобто найбільше від цього рішення США виграють Росія, Туреччина та Іран. Крім того, це непогана новина для сусіднього Іраку, а також Йорданії та Лівану, які вважають, що так Сирія швидше стабілізується, а значить, швидше відродиться регіональна торгівля, яким вона необхідна для стабілізації внутрішньої соціально-економічної ситуації. Особливо це актуально для Лівану і Йорданії з урахуванням їх поганої економічної ситуації на сьогоднішній день.

Програють, природно, самі Сполучені Штати, курди, яких "кинули" вчетверте в історії ті ж США. Програють також союзники США. Їх дуже здивувало рішення Білого дому. Франція навіть заявила, що її військові, незважаючи на виведення американських військ, залишаться на території Сирії. Я не дуже розумію логіку за цією заявою. Можливо, вона зміниться. Програють також Саудівська Аравія і ОАЕ, які були головними спонсорами антиурядових сил в Сирії і недавно почали наводити мости з сирійськими курдами.

Більш того, наскільки я знаю, ОАЕ намагаються налагодити дипломатичні відносини з Сирією. Прогнозую, що незабаром - може, в 2019 році - вони відновлять роботу свого посольства в Дамаску. А це означатиме фактично смерть всієї антисирійської коаліції, тому що без ОАЕ Саудівська Аравія залишиться єдиною країною, окрім, формально, Туреччини, яка досі є ворогом уряду Башара Асада.

Відносини Сирії з мусульманськими країнами будуть відновлені. Парламент Ліги арабських держав минулого тижня вже голосував за те, щоб відновити членство Сирії в Лізі арабських держав. З проривом міжнародної ізоляції Сирії, який стався після недавнього візиту туди президента Судану (скоро туди приїде з офіційним візитом президент Іраку), країна зможе відкрити дорогу для відновлення відносин з сусідніми державами. А в перспективі - і з іншими. Думаю, що Сирія буде реінтегрована в регіональну архітектуру безпеки і торгово-економічну систему. Це вигідно всім, хто зацікавлений в стабілізації регіону, щоб він не падав далі в безодню насильства і конфліктів, чого всі бояться з урахуванням загострення регіонального протистояння Ірану і Саудівської Аравії.

Думаю, монархії Затоки також відновлять відносини з Сирією. Але все залежатиме від того, які гарантії вони отримають від Росії, з якою тепер все розмовляють як з головним переговірником. Гарантії того, що Росія допомагатиме стримувати Іран. З виведенням американських військ ми бачимо кульмінацію консенсусу між країнами антисирійської коаліції, що краще Росія, ніж Іран.

Події на Близькому Сході, починаючи від вторгнення в Ірак в 2003 році, через реакцію Західних країн на так звану Арабську весну, через конфлікт в Лівії, початок війни в Сирії і підтримку західними країнами війни в Ємені - все це повністю знищило ідею так званої демократизації регіону. Це була стратегічна помилка багатьох західних країн: їх сприйняття Арабської весни і розкручування її як хвилі демократизації, в дусі захисту ними прав людини - все це призвело до сьогоднішнього моменту. За фактом, війна в Сирії засвідчила, що Захід програв Близький Схід, що Європа і США себе цим дискредитували.

Насправді, ідея демократизації Близького Сходу від самого початку була абсолютно ілюзорною. Це знають всі, хто займається Близьким Сходом - що ідеї демократії ніколи там не приживуться. Війна в Сирії просто засвідчила, що це так.

Європейцям і американцям потрібно шукати нові підходи. Думаю, рішення про виведення американських військ - це перший крок до вирішення проблем, пов'язаних з близькосхідними режимами. Тому що просте втручання в стилі зміни режиму і підтримка будь-яких антиурядових виступів не працюють. Як усі побачили, це бумерангом вдарило по, в першу чергу, Європі і, в другу чергу, Сполученим Штатам".

Джерело: Апостроф

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...

На місці влучання спалахнула потужна пожежа: Окупанти знову вдарили по Одесі (фото, відео)

середа, 1 травень 2024, 23:18

Увечері 1 травня російські окупанти знову вдарили по Одесі. Про це повідомили місцеві Telegram-пабліки, передають Патріоти України. У мережі з'явилися фото та відео наслідків. Над містом здійнявся дим. За попередніми даними, окупанти вдарили по складу ...