Згинь навік, клята імперія: Фінляндія з розмахом святкує 100-річчя звільнення від російського ярма (відео)

Урочистості розпочалися сьогодні і завершаться 6 січня - в день, коли фінський парламент проголосив незалежність в 1917 році на тлі подій, викликаних російської революцією.

Фінляндія масштабно відсвяткувала 100-річчя виходу зі складу Росії. Фото: inforesist.org.

Понад сто тисяч осіб зібралися 1 січня у Гельсінкі на концерт, щоб відзначити початок урочистостей з нагоди 100-річчя незалежності Фінляндії. Святкуючих городян привітали прем'єр-міністр Юха Сипіля, близько трьохсот артистів, а на завершення в затоці Тьойольонлахти прогримів салют, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Святкові заходи проходитимуть не тільки в самій Фінляндії, але і в інших країнах, в тому числі і в Росії. Урочистості завершаться 6 січня, в день, коли фінський парламент проголосив незалежність в 1917 році на тлі подій, викликаних російської революцією.

«Гельсінкі була надана велика честь прийняти церемонію відкриття річниці незалежності разом з проектом «Суомі 100». Я дякую всім, хто створював цю дивовижну атмосферу свята. Карколомна програма досягне своєї кульмінації в День незалежності 6 грудня. Приємно бачити, що наш ювілейний рік вже був помічений на міжнародному рівні і приплив в країну туристів зріс», - говорить Юссі Паюнен, мер Гельсінкі.

Департамент поліції Гельсінкі повідомив, що «ніяких серйозних проблем не було» і люди насолоджувалися святом.

Незважаючи на те, що Російська Радянська Республіка визнала вихід Фінляндії зі свого складу постановою Ради народних комісарів 31 грудня 1917 року, у фінській пресі досі періодично з'являються публікації, в яких стверджується, що Росія хоче оскаржити незалежність Фінляндії.

Володимир Путін 30 грудня в телефонній розмові з президентом Фінляндії Саулі Нійністьо вже привітав Фінляндію з початком року сторіччя незалежності і повідомив, що буде радий відвідати святкові заходи.

Україні передадуть прототипи артилерійських снарядів дальністю у 100 км – голова правління Rheinmetall

неділя, 5 травень 2024, 16:52

Оборонний концерн Rheinmetall (Німеччина) протягом 2024 року планує поставити Україні "сотні тисяч" артилерійських боєприпасів. Серед них будуть прототипи снарядів із дальністю 100 кілометрів. Про це оголосив голова правління Rheinmetall Армін Папперге...

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...