Зламати ЄС: Кремль прагне нав'язати Європі власну політичну реальність - Дмитро Кулеба

"Російська" реальність передбачає згоду ЄС з анексією Криму і фіксацію України як "сірої зони" між Заходом і Сходом.

Ілюстрація:http://www.expres.ua

Кремль зробив своєю пріоритетною метою зміну Європи таким чином, щоб вона прийняла нав'язувану Москвою політичну реальність і як взаємовигідну модель. Про це в своїй статті для ZN.UA написав постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, повідомляють Патріоти України.

На його думку, ця реальність включає згоду з анексією Криму і зняття найбільш чутливих для Росії економічних санкцій. До неї відносяться також тимчасова фіксація України як "сірої зони", яка тимчасово зависла між Заходом і Сходом (з подальшим дрейфом на Схід), а також відмова від співпраці між Москвою і ЄС в області просування у Росії європейських цінностей і захисту прав людини.

"Коротко кажучи, оферта Росії Європі була така: ось зона нашого впливу, ми маємо право робити тут все, що хочемо, а ви маєте зобов'язання приймати всі наші дії як даність", - сказано в матеріалі.

Кулеба підкреслив, що першим системним зусиллям РФ по досягненню цієї мети стало руйнування солідарності держав-членів ЄС, розхитування ключових демократій, підтримка крайніх лівих і крайніх правих політичних сил, а також будь-які рухи проти Євросоюзу.

Крім того автор відніс до даних агресивних дій РФ кампанію з дезінформації і промацування протестних можливостей російських "співвітчизників" в країнах ЄС, а також спроби дискредитації і дестабілізації України. До 2017 року, проте, стало зрозуміло, що дана комбінація не спрацювала.

На думку Кулеби, зараз у РФ не проглядається іншого шляху, крім подальшої ескалації - створення нових викликів, щоб "торгувати" ними.

"Є у Росії і свої переваги. Крім статусу в світовій політиці і купи вже створених нею проблем, це відсутність страху генерувати нові. Улюблена схема Москви - створити проблему, а потім ультимативно заявити партнерам, що вирішувати її потрібно всім разом. Краса цієї тактики в тому, що такі ситуації не є лінійними, а передбачають варіативність сценаріїв їх розвитку", - зазначає дипломат.

За його словами, "на вході" Москва може і сама не знати, в який саме сценарій втягнуться її партнери, але вона буде готова до кожного з них.

"В результаті, в залежності від сценарію, Росія може програти - а може отримати те, що бажає або частину бажаного; або, в разі неминучості негативного сценарію, їй, як мінімум, повинні допомогти "зберегти обличчя" (читай - отримати хоч якийсь бонус). В окремих випадках можна просто в останній момент благородно вийняти партнерів з петлі, в яку перед цим їх засунути", - написав Кулеба.

Автор констатує, що описана стратегія Росії, яка поки не спрацювала в декількох країнах Євросоюзу, зараз застосовується нею в загальноєвропейських інституціях. Зокрема - в ОБСЄ і в Раді Європи.

Росія тероризує Україну обстрілами та зібралася у великий наступ: Жданов пояснив, що задумали в Кремлі

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:27

Обстріли українських міст останнім часом почастішали. Російські пропагандисти знову закликають знищити Київ та Харків. А із настанням літа, як пише британське видання The Economist, зростає загроза нового масштабного наступу російських військ по всій л...

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...