Зупинити Асада: Журналісти розкрили американський "план Б" по Сирії

"Джавеліни" і "Стінгери" - основа "плану Б" для Сирії і помірної опозиції Асаду.

"Джавеліни" і "Стінгери" - основа "плану Б" для Сирії і помірної опозиції Асаду. Фото: Твіттер.

Білий Дім і його партнери на Близькому Сході збираються посилити помірну опозицію в Сирії новою зброєю, в тому числі зенітними знаряддями, при зриві перемир'я в країні. Така можливість передбачена розробленим США «планом Б». Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) і його партнери на Близькому Сході розробили план щодо посилення помірної опозиції в Сирії більш серйозним озброєнням в тому випадку, якщо перемир'я в країні буде зірвано. Про це The Wall Street Journal розповіли чиновники з США та інших країн, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За словами співрозмовників газети, підготовка так званого плану Б фокусується на постачанні повстанцям озброєння, яке дозволить їм наносити удари по сирійських повітряних суднах і артилерійських позиціях.

WSJ вперше повідомила про підготовку «плану Б» по Сирії в кінці лютого цього року. За відомостями газети, керівники Пентагону і ЦРУ висловлювали сумнів, що російські військові будуть дотримуватися умов перемир'я, і домагалися від адміністрації президента Барака Обами розробки альтернативної стратегії. Як пояснює газета, за минулий час стали ясні деталі цього плану.

Підготовка «плану Б» обговорювалася на секретній зустрічі глав розвідок країн Близького Сходу перед початком дії режиму припинення вогню 27 лютого, а також в ході подальших контактів розвідок. За словами знайомих з ходом обговорення чиновників, в ході цих зустрічей ЦРУ запевнило членів коаліції з боротьби з ісламістами, що ті отримають дозвіл на розширення підтримки сирійської опозиції.

При цьому, як зазначає WSJ, члени коаліції домовилися лише про «контури» плану, остаточний перелік конкретних озброєнь повинен бути затверджений Білим домом. У ЦРУ також підкреслили, що поставки озброєнь будуть можливі тільки в разі зриву перемир'я і відновлення бойових дій. «Угода потрібно для того, щоб при необхідності підняти ставки», - пояснив високопоставлений американський чиновник.

"Ми повинні": Макрон закличе Цзіньпіна натиснути на Путіна, щоб закінчити війну в Україну

неділя, 5 травень 2024, 11:30

Під час візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Франції, президент Еммануель Макрон звернеться з закликом до Пекіну посилити тиск на Москву, щоб вона припинила збройну агресію проти України, передають Патріоти України. Візит китайського лідера до Фра...

ЗСУ відступають: В ІSW заявили про значне просування російських військ під Авдіївкою, - ISW

неділя, 5 травень 2024, 11:24

Триває повномасштабна війна в Україні, і російські окупанти "здійснили значне тактичне просування на північний захід від Авдіївки поблизу Архангельського" у ніч з 3 на 4 травня, Можливо, це сталося після рішення української сторони відійти з цього рай...