2 серпня - день Іллі: Що не можна робити, народні прикмети та традиції

Другого серпня вшановується пам'ять святого пророка Іллі, який жив у IX столітті до нашої ери. Відомо, що саме пророк Ілля був узятий живим на небо - про це сказано в Біблії, повідомляють Патріоти України.

Так, Ілля вирушив до Бога на вогненній колісниці, після чого його стали називати не інакше, як громовержець. В день його пам'яті влаштовували хресний хід і молилися про дощ або ясну погоду.

Вважається, що після дня Іллі купатися у водоймах вже не можна - літо закінчується, і починається поворот на осінь. У народі казали, що купатися в день Іллі не можна - потопельник буде. Однак основна причина введеної заборони на купання після 2 серпня полягає в тому, що погода в дні серпня вже не така тепла і спекотна, а тому, відправившись плескатися в холодних водах, можна захворіти. Казали: "На Іллю і камінь замерзає", - це і було підтвердженням того, що холодні дні настали.

Також 2 серпня підходив час сінокосу. Подейкували, що на Іллю в сіні меду багато - тобто колосся вродили і дозріли достатньо для того щоб збирати урожай. На Іллю ставили перший сніп. Його зазвичай розміщували в сінях в самому ближньому куті. Говорили, що це допомагає отримати хороший урожай. Була поширена традиція 2 серпня спати на матраці, набитому першої соломою - на щастя. Також раділи тому, що поступово ночі стають довшими, а дні - коротше. Казали, що в цей час і коні наїдаються, і працівник висипається. Виходили полювати на вовків, а худобу не виганяли пастися на поля, оскільки день видається непогожим. Бджолярі 2 серпня переганяли бджіл, прибирали у вуликах. Помічали, що після Дня Іллі граки більше не літають поодинці, а збираються в зграї.

Казали, що на Іллю зима з літом бореться, і цей день вважався поворотом до зими. Люди починали пекти хліб з нового врожаю. У деяких селах 2 серпня виставляли чашку із зернами жита і рису, просили священика освятити їх. Працювати в день Іллі небажано, оскільки існувало вірування, що святий може покарати людину неврожаєм і хворобами. Селяни вважали, що 2 серпня на білий світ виходять все гади і дикі тварини, а тому, намагалися не випускати худобу на пасовище. Була поширена прикмета, що не можна впускати в будинок кішок і собак - це може залучити блискавку, яку селяни дуже боялися.

Як правило, часті дощі і грози починалися непередбачувано. Так відбувається нині, так було і в давнину. З тієї пори і пішла заборона на роботу в цей день. Хто не закінчив вчасно свою роботу в полі, ризикував потрапити під зливу або притягти блискавку. Але блискавку притягати вміють не тільки дерева і фігури в полі, але і всі блискучі предмети, тому існує повір'я: "На Іллі день закривай дзеркала, щоб не обрушилася на голову гроза".

Народні прикмети на свято Іллі:

Якщо зранку хмарно, то сівба повинна бути рання і можна чекати доброго врожаю, якщо хмарно опівдні – середня сівба, а якщо ввечері – сівба пізня і врожай поганий.

Цілий день сонячно – на недорід.

Минув Ілля – чекай гнилля.

На Іллю з'являться хмари зранку – наступного року вродить хліб на ранніх посівах, хмари з'являться в обід – добре вродять середні посіви, хмари з'являться надвечір – добре вродять пізні посіви.

Джерело: Depo.ua

"Люди занадто розслабились": Росіянин, який воює за Україну, розповів, що його розчаровує у цивільних українцях

четвер, 28 березень 2024, 19:28

Росіянин, який від 2014 року воює за Україну, боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів, що українцям потрібно знову стати єдиним цілим, як це було 2022 року, щоб перемогти Росію, передають Патріоти України. "Барсік" наголосив, що на початку війни ук...

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...