200 відчайдухів проти 30 тисяч загарбників: Як білоруси завдали поразки війську російського царя під Могильовим

Московити застосували свою улюблену тактику - порушили мирну угоду, щоб вдарити у слабке місце.

Ілюстрація:https://charter97.org

У 1581 московське військо на чолі з Катирьовим-Ростовським, Хворостініним та іншими воєводами скористалося перемир'ям між воюючими сторонами і раптово напало на ВКЛ, вибравши об'єктом нападу Білоруське Подніпров'я. Про це йдеться на сайті Хартия97, передають Патріоти України.

Чисельність московського війська в різних джерелах оцінюють від 20 до 50 тисяч осіб. 27 червня 1581 московські воєводи напали на Могильов. У листі могильовського війта Мартина Стравінського королю Стефану Баторію повідомлялося: "Московські люди ... спалили 6 будинків; в посаді над Дніпром, який називають слободою, теж спалили до 100 будинків".

Московські війська взяли в облогу могильовський замок, але, незважаючи на перевагу в силі, вони не змогли захопити місто. Близько 200 гусар протягом семи годин захищали Могильов від 30-тисячного московського-татарського війська. Захищали не на стінах, билися в чистому полі!

У вирішальний момент бою до Могильова підійшли загони ВКЛ на чолі з Троцьким, Казановським і Темрюком. Московські воєводи наказали переправлятися через Дніпро. У момент переправи литвини завдали великої шкоди ворогові, багато московських солдатів було вбито і поранено.

Літописець повідомляв: "Страшно было трупу московского гледети, реку Днепр силным трупом язовища загородили, иж колко недель днепровое рыбы не ядали и воды не пивали, для великого гнюсу…". Переправившись на лівий берег Дніпра, московські війська спалили на своєму шляху всі села.

Кілька дивом вцілілих по селах тварин дають надію: В Україні взялися відновлювати породу коней, котрою їздили давньоруські князі та запорозькі козаки

субота, 20 квітень 2024, 9:40

В Україні взялися відновлювати втрачену древню популяцію аборигенних поліських коней. Їх вважали вимерлими, але в селах у людей вдалося ще знайти кількох. Як відновлюють кінну породу, притаманну винятково для Полісся – у сюжеті кореспондентки ТСН Вален...

Не зелені чоловічки: Науковці назвали справжній колір іншопланетян та їхньої планети

субота, 20 квітень 2024, 9:32

Науковці заявили, що іншопланетне життя може бути фіолетовим, а не зеленим. Про це пише NDTV з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. . Згідно з дослідженням, іншопланетяни можуть мешкати...