А ви це знали? Які хвороби сприяють передчасному старінню мозку (фото)

Серед небезпек для мозку опинилася і депресія.

Ілюстрація: cikavo.net

Дослідники з'ясували, що старіння мозку пов'язане зі зниженням церебрального кровотоку, а також - низкою психологічних розладів. Про це заявили фахівці з Google, Університету Джонса Хопкінса і Каліфорнійського університету. Результати масштабного дослідження старіння мозку опубліковано у журналі IOS Press, повідомляють Патріоти України.

За допомогою емісійної комп'ютерної томографії науковці просканували понад 30 тис. осіб (більшість - пацієнти психіатричної клініки) і зіставили прогнозований вік мозку учасників з їх реальним віком, щоб зрозуміти, які фактори сприяють старінню.

При складанні прогнозу враховувалися 128 областей мозку. Така томографія фіксує радіоактивне випромінювання, що виникає при розпаді радіоізотопів-маркерів, які в складі препаратів вводяться у кров. З'ясувалось, що старіння мозку пов'язане зі зниженням церебрального кровотоку.

Широка вікова вибірка (від 9 місяців до 105 років) допомогла простежити весь шлях старіння мозку. Порівнявши прогнозований вік з реальним, вчені дізналися, які захворювання стимулюють старіння.

Зокрема, шизофренія викликала 4 роки передчасного старіння, біполярні розлади - 1,6 року, синдром дефіциту уваги - 1,4 року. А така залежність, як зловживання коноплею додає до передчасного старіння ще 2,8 року, алкоголем - 0,6 року. Прискорене старіння також спостерігалось при депресії і деменції.

"Результати показують, що ми здатні визначати вік людини, ґрунтуючись на церебральному кровотоці. Крім того, ми побачили, що психіатричні розлади можуть впливати на нього", - зазначив співробітник Google Сачіте Іган.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...