А ви це знали? Які хвороби сприяють передчасному старінню мозку (фото)

Серед небезпек для мозку опинилася і депресія.

Ілюстрація: cikavo.net

Дослідники з'ясували, що старіння мозку пов'язане зі зниженням церебрального кровотоку, а також - низкою психологічних розладів. Про це заявили фахівці з Google, Університету Джонса Хопкінса і Каліфорнійського університету. Результати масштабного дослідження старіння мозку опубліковано у журналі IOS Press, повідомляють Патріоти України.

За допомогою емісійної комп'ютерної томографії науковці просканували понад 30 тис. осіб (більшість - пацієнти психіатричної клініки) і зіставили прогнозований вік мозку учасників з їх реальним віком, щоб зрозуміти, які фактори сприяють старінню.

При складанні прогнозу враховувалися 128 областей мозку. Така томографія фіксує радіоактивне випромінювання, що виникає при розпаді радіоізотопів-маркерів, які в складі препаратів вводяться у кров. З'ясувалось, що старіння мозку пов'язане зі зниженням церебрального кровотоку.

Широка вікова вибірка (від 9 місяців до 105 років) допомогла простежити весь шлях старіння мозку. Порівнявши прогнозований вік з реальним, вчені дізналися, які захворювання стимулюють старіння.

Зокрема, шизофренія викликала 4 роки передчасного старіння, біполярні розлади - 1,6 року, синдром дефіциту уваги - 1,4 року. А така залежність, як зловживання коноплею додає до передчасного старіння ще 2,8 року, алкоголем - 0,6 року. Прискорене старіння також спостерігалось при депресії і деменції.

"Результати показують, що ми здатні визначати вік людини, ґрунтуючись на церебральному кровотоці. Крім того, ми побачили, що психіатричні розлади можуть впливати на нього", - зазначив співробітник Google Сачіте Іган.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...