"Расеюшка!": А ви це знали? На свято 8 березня мати із десятьма дітьми захопили радянський літак

Півтора десятка людей отримали поранення і каліцтва, деякі залишилися інвалідами. Літак згорів.

Фото: ЗМІ

8 березня 1988 року сім'я Овечкіних із Іркутська - 51-річна Нінель Сергіївна та її 10 дітей - захопила в небі рейсовий літак "Іркутськ - Курган - Ленінград". Учасники джаз-бенду "Сім Сімеонів" погрожуючи обрізами і бомбою вимагали змінити курс на Лондон, повідомляють Патріоти України.

Родина Овечкіних - мати, 7 синів та 4 дочки жила в невеликому приватному будинку на околиці Іркутська. Всі хлопці в сім'ї вчилися в музичній школі, грали на інструментах. У 1983 році заснували джазовий ансамбль "Сім Симеонов", за назвою російської народної казки про близнюків-умільців. Швидко стали всесоюзними знаменитостями. Отримали дві трикімнатні квартири в Іркутську. Через чотири роки братів запросили виступити в японському місті Канадзава. Пережили справжній культурний шок - по приїзді розповідали матері і сестрам про багате і щасливе життя за кордоном. У Союзі за виступи їм платили дуже мало, родина інколи голодувала. Під час гастролей у Токіо з ними познайомився музичний агент із США й запропонував співпрацю. Мовляв, може озолотити їх, продавши мільйони платівок із їхньою музикою.

Четверо старших синів - 24-річний Василь, 23-річний Дмитро, молодші 21-річний Олег і 19-річний Олександр почали намовляти матір "утекти із совка". Та погодилася з умовою, що тікатиме вся родина. Вирішили захопити літак і дати наказ їхати у будь яку капіталістичну країну. Старші брати купили дві рушниці 16-го калібру, патрони і деталі для виготовлення саморобних бомб. Обрізи і три саморобні бомби заховали в подвійне дно контрабасу, так пронесли на літак. На борту окрім 11 викрадачів було 65 пасажирів і 8 членів екіпажу. Коли літак летів в районі Вологди двоє старших братів Овечкіних передали вимоги пілотам через стюардесу. Пасажирам залишати свої місця погрожуючи рушничними обрізом.

Пілотам із землі надійшла вказівка в жодному разі не перетинати кордон, а посадити лайнер на військовому аеродромі неподалік Виборга. Терористам передали, що у Фінляндії літак треба буде дозаправити. Коли приземлилися, в ілюмінатори Овечкіни помітили на злітних смугах військових і вантажівку із надписом "Огнееопасно".

Знервований Василь вистрілив стюардесі Тетяні Жаркій в груди. В той момент почався штурм літака. Одна група спецназу зайшла через кабіну пілотів, друга - через вантажний відсік у хвості лайнера. Насправді це був не спецназ а партрульні поліцейські. Досвіду у таких терористичних операціях не мали. Стріляли всліпу у терористів, поранили пасажирів.

Овечкіни перейшли до порожнього другого салона й вирішили накласти на себе руки - підірвати бомбу. Вибух лише спричинила пожежу. Нінель Сергіївна скомандували усім накласти на себе руки, як і домовлялися раніше. Найстарший син убив матір і пустив обріз по колу: кожен із братів стріляв собі в рот. Четверо загинули. П'ятий, Ігор, не схотів чекати черги й утік до туалету. Тільки шестеро з 11 Овечкіних, що були на борту, залишилися живі - Ольга і 5 її неповнолітніх братів і сестер. Вони вибігли в салон до пасажирів.

Пасажирів, які в паніці вистрибували з палаючого літака на бетонну смугу спецназівці били та зв'язували. Пояснили потім, що боялися впустити когось із терористів. Півтора десятка людей отримали поранення і каліцтва, деякі залишилися інвалідами. Літак згорів. Останки стюардеси Тамари впізнали тільки на ранок по оплавленим наручному годиннику.

Під час штурму поранено 19 осіб - 15 пасажирів, двоє Овечкіних, включаючи самого молодшого 9-річного Сергійка, і двоє омонівців. 6 вересня судили вцілілих повнолітніх Овечкіних: Ігоря й Ольгу. Вони одержали відповідно вісім і шість років позбавлення волі. Чотирьох менших віддали до сиротинця.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...