Активісти працюють: український Червоний Хрест викрито у тотальній корупції (відео)

Представники організації торгують гуманітарною допомогою та беруть гроші за медичні курси.

Міжнародна гуманітарна допомога. Фото: mignews.com.ua.

Український Червоний Хрест продає гуманітарну допомогу, бере гроші за медичні курси і взагалі заробляє буквально на всьому. Про це спочатку почали писати у соцмережах волонтери організації, потім ці факти підтвердилися під час журналістського розслідування, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Олексій Ярильченко, волонтер столичної організації Товариства Червоного Хреста України, розповів, що Червоний Хрест брав участь у "благодійному розпродажі" на Солом'янській площі і продавав гуманітарну допомогу – креми, зубні пасти, іграшки. Ще одна волонтерка столичної організації Марина Ісаєва розповіла, що багато людей жертвували гроші і загалом збиралася велика сума. Потім волонтери передавали ці гроші у Червоний Хрест, але куди потім ішли ці кошти – їм не повідомляли.

Експеримент журналістів "Слідства.Інфо" підтвердив ці заяви. На території дитячого садочку у Деснянському районі Києва після попередньої телефонної розмови купили косметику у працівників Червоного Хреста. Такий самий випадок стався і у Вишгороді Київського району. Окрім того, гуманітарною допомогою відкрито торгувала Світлана Соляник, почесний донор України, яка 20 років очолює первинну організацію Червоного Хреста на заводі "Артем".

Волонтери вже не перший місяць б'ються над проблемою корупції в Червоному Хресті, але не можуть отримати підтримку з боку керівництва організації. "У нас була спроба звернутися в Національний комітет, ми написали заяву, лист до президента ТЧХУ Усіченка. По суті, людина при нас визнала, що це корупція, пообіцяв розібрати і нічого не сталося. Мало того, що ми не отримали ніякої підтримки в спробі припинити цю корупцію, так ще і постраждали люди, які дали нам цю інформацію", - розповідає волонтер столичної організації Червоного Хреста Михайло Тульський. Генеральний секретар Національного комітету Алла Хабарова спочатку запевнила, що до них ніхто не звертався, а потім заявила, що скаржники взагалі не волонтери.

Безкоштовні медичні курси не такі вже і безкоштовні

Червоний Хрест відомий своїми курсами першої медичної допомоги. Офіційно вони безкоштовні, але насправді – не зовсім. Генеральний секретар Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Алла Хабарова каже, що усі, хто відвідують ці курси, можуть пожертвувати благодійний внесок – хто скільки може. Але коли журналісти зателефонували до кількох районних організацій Червоного Хреста, то там їм назвали конкретні суми – 300 і 400 гривень. Причому у кожної районної організації власний тариф.

Причину пояснює Олександр, співробітник столичного Червоного Хреста, який не хоче, щоб його впізнали. "Якщо це районна організація, вона повинна перерахувати частину грошей на Національний комітет, частину на міський комітет. Якщо це міський комітет, він безпосередньо пересилає в Національний. Сума, яка ставиться організацією, найчастіше вона загальна. Були такі моменти, коли я намагався вести курс, де суми вказували поменше або взагалі не вказували, і інші організації починали заявляти, що я заважаю проводити їм курси, оскільки на мої курси приходить більше людей", - каже він. Співробітник Червоного Хреста каже, що в середньому з району на Національний комітет має йти близько 1500 гривень на місяць.

Гуманітарка не доходить до місць призначення

Громадянин Швейцарії Макс Хільперт, який останні 25 років мешкає в Одесі, разом із дружиною допомагають одеським лікарням, а з початком війни на Донбасі кинули всі сили на допомогу українським військовим. За допомогою Червоного Хреста вони намагалися доправити гуманітарну допомогу із Швейцарії до України.

Перша фура з допомогою для Військово-медичного клінічного центру Південного регіону дісталася нормально, а інші п'ять або не доходили до свого місця призначення, або йшли в інші, не обумовлені договором про дарування місця, або взагалі просто таємничо зникали. Ніякої звітності Червоний Хрест при цьому не надавав, хоча фактично саме він відповідав за доставку вантажів. Від Одеського Червоного Хреста Макс Хільперт після розмитнення організація може розпоряджатися гуманітарною на власний розсуд.

Голова Одеського Червоного Хреста Тамара Барнич запевняє, що всі документі волонтерам надала, а гуманітаркою дійсно має право розпоряджатися, як вважає за потрібне. І додає, що згідно з планом розподілу, який її організація підписала з волонтерами, допомога дісталася місця призначення. Але згідно актів отримання гуманітарної допомоги, до військово-медичного клінічного центру Південного регіону в Одесу не дійшло майже дві з половиною тисячі пов'язок для рентгену та дві тисячі светрів. До Дніпропетровського військового шпиталю не доїхали дві сотні ношів, двісті светрів, 36 матраців та три сотні вовняних ковдр. При цьому керівниця Одеського Червоного Хреста продовжує чинити шалений опір розслідування правоохоронців і відмовляється добровільно надати документи поліції.

В Одеській поліції повідомили, що начальник Нацполіції області Гіоргі Лорткіпанідзе взяв цю справу під особистий контроль. Наразі правоохоронці чекають на рішення суду, яке дозволить працювати з документами Червоного Хреста. Зазначимо, що з 1993 року Товариство Червоного Хреста України отримує фінансову підтримку з держбюджету. Так, лише в період з 2013-го по 2016-й роки на потреби організації було виділено понад 365 мільйонів гривень.

У Запоріжжі очільник Червоного Хреста був регіоналом

В Запоріжжі ось-ось закриють кримінальну справу проти місцевого керівника Червоного Хреста Костянтина Сіліна, який у серпні минулого року збив насмерть жінку на переході. За словами адвоката потерпілої сторони, Сілін повністю оплатив похорон, а також виплатив моральну компенсацію дітям загиблої. Через це потерпілі відомивилися від претензій, тому Сіліну світить максимум позбавлення водійських прав.

Окрім того, очільник Червоного Хреста у Запоріжжі у 2010 році був членом Партії Регіонів, що заборонено статутом Червоного Хреста. Покарати неможливо У штаб-квартирі Червоного Хреста в Швейцарії, яка номінально координує зусилля національних комітетів, від будь-якої інформації просто відмахуються. "Ми зверталися до голови представництва Федерації червоного хреста і червоного півмісяця Віолети Ломбартс, ми з нею були знайомі до цього. Нам здавалося, що Федерація зацікавлена ці факти виявляти, звернулися до Віолети, назвавши ряд фактів. Ми не отримали ніякої підтримки, нам порадили не займатися цим, не бруднитися брудом, а займатися якимись більш егоїстичними цілями", - розповідає волонтер Михайло Тульський.

На запитання про форми контролю за діяльністю українського Червоного Хреста у Женеві відповіли відпискою. "В Україні Товариство Червоного Хреста України є самостійним і незалежним членом Руху. Воно складається з регіональних відділень під керівництвом Національного комітету зі штаб-квартирою в Києві. Міжнародний Комітет Червоного Хреста, як такий самий незалежний член Руху, не має прямого впливу на національне товариство", - йдеться у відповіді.

"Люди занадто розслабились": Росіянин, який воює за Україну, розповів, що його розчаровує у цивільних українцях

четвер, 28 березень 2024, 19:28

Росіянин, який від 2014 року воює за Україну, боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів, що українцям потрібно знову стати єдиним цілим, як це було 2022 року, щоб перемогти Росію, передають Патріоти України. "Барсік" наголосив, що на початку війни ук...

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...