Американські фізики навчилися читати закриті книги

​Відкриття вчених дуже порадувало музейних працівників, оскільки в світових фондах є такі стародавні книги, до яких і торкатися страшно.

Фізик Бармак Хешмат читає книгу в закритому вигляді. Фото: Barmak Heshmat.

Вчені з MIT розробили незвичайний прилад, що дозволяє в буквальному сенсі читати закриті книги, не відкриваючи їх, використовуючи терагерцовий випромінювання. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Communications, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Музей Нью-Йорка вже проявив інтерес до цієї технології, так як вони хочуть, наприклад, заглянути всередину древніх книг, до яких вони навіть не сміють торкатися. Насправді, якщо подумати, у цієї технології маса застосувань. Наприклад, на багатьох сайтах є капчі. І наш алгоритм розпізнавання символів дозволяє обійти більшість з них", - заявив Бармак Хешмат (Barmak Heshmat) з Массачусетського технологічного інституту (США).

Хешмат і його колеги по лабораторії створили цю технологію завдяки так званому терагерцовому випромінюванню.

Як пояснюють вчені, терагерцове випромінювання відноситься до числа найбільш перспективних напрямків досліджень в області оптики, мікроелектроніки і в інших високотехнологічних сферах. У перспективі, хвилі такого типу можна пристосувати для надшвидкісної передачі інформації, спостереження за роботою живих клітин в режимі реального часу і безлічі інших цілей.

Одна з таких цілей і найвідоміша властивість цього випромінювання - теоретична здатність робити спостережувані об'єкти "прозорими". Вчені з MIT зробили цю мрію реальністю, розробивши особливий сканер, який вміє відрізняти чистий папір від букв по тому, як змінюються властивості пучків терагерцового випромінювання, що відбилися від їх поверхні, і як швидко вони повертаються назад.

У теорії, такий пристрій дозволяє прочитати слова в книзі будь-яких розмірів і товщини, проте на практиці цьому заважає фоновий шум, той факт, що терагерцеві хвилі можуть бути відображені декількома сторінками та інші перешкоди. З цієї причини учені змушені були створити спеціальний алгоритм, аналізуючи зображення, і відсівати паразитні сигнали і розпізнавати окремі букви.

Завдяки йому сканер Хешмата дозволяє прочитати книгу з 20 сторінок, або обрати перегляд перших 20 сторінок в більш товстих фоліантах. Найближчим часом вчені обіцяють поліпшити роботу цієї програми і навчитися читати глибші шари книг.

Подібний сканер, як вважають фізики, зацікавить в першу чергу археологів, істориків і криміналістів, які працюють з книгами та іншими матеріалами, до яких небажано торкатися. Наприклад, такий пристрій можна використовувати для читання давньоєгипетських папірусів або свитків з Помпей, які просто не можна розгортати, або давньоруські грамоти, що спеклися в єдине ціле.

Крім того, такі сканери, завдяки їх високій чутливості, можна застосовувати для пошарового вивчення структури мікрочіпів, аналізу якості виготовлення деталей для космічних апаратів і перевірки різних багатошарових таблеток та інших медичних препаратів.

Міноборони оприлюднило ролик, який є плагіатом американського: ЗМІ стверджують, що "креативила" дружина Тимошенка, ексфункціонер ОП відреагував (відео)

субота, 11 травень 2024, 23:52

Колишній заступник глави ОП та чинний радник міністра оборони Кирило Тимошенко вимагає вибачень від видань "Детектор Медіа" та "Української Правди", передають Патріоти України. У суботу, 11 травня, "Детектор Медіа" написало, що новий відеоролик від Мін...

Тисячі українських чоловіків у Польщі готові їхати далі, а не вертатися до України, - ЗМІ

субота, 11 травень 2024, 23:40

Польща пообіцяла Україні допомогти з поверненням чоловіків призовного віку: тисячі українців можуть переїхати в інші країни, щоб уникнути цього. Про це пише Forbes, передають Патріоти України. Видання вказує, що набуття в Україні чинності нового закону...