Американські фізики створили "папір, що вміє говорити" (відео)

Ультратонкий датчик здатний "захоплювати" вібрації зі звуку, а потім перетворювати їх в ток, і навпаки.

Американські вчені навчили "говорити" папір. Фото: Michigan State University.

Газети, які вміють говорити і схожі на ті, що демонструвалися в фільмах про Гаррі Поттера, можуть скоро стати реальністю. Дослідники з Мічиганського університету вже створили гнучкий звуковідтворювальний пристрій товщиною в аркуш паперу. Крім відтворення звуку, такий "папір" може працювати ще й як мікрофон, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Розроблена технологія відкриває дорогу для появи ультратонких динаміків, що можуть складатися і згортатися, прапорів, що вміють "говорити", плеєрів в формі браслета, покриттів для поширення і придушення звуку.

Свою розробку дослідники називають ферроелектретним наногенератором. Він складається з силіконової пластини, на яку наноситься шар срібла і шари полімерів з зарядженими частинками. Електрична енергія виробляється при натисканні на пластину.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...