Шкідливі звички передаються у спадок: Німецькі вчені зробили важливе відкриття

​Вчені хотіли з'ясувати, чи матимуть шкідливі звички діти курців, і прийшли до несподіваного відкриття.

Шкідливі звички передаються у спадок. Фото: S-English.ru.

Куріння, вживання алкоголю і особливості дієти мають безпосередній вплив на майбутні покоління людини, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Німецькі дослідники виявили, що епігенетична історія людини (придбані зміни в генах) передається наступним поколінням його роду. Тобто образ життя людини, його шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю), стрес, пережиті хвороби стануть свого роду спадщиною для нащадків.

Якщо, наприклад, предки людини все життя пропрацювали на заводі зразка першої половини XX століття, - то недоїдання, погана екологія, стрес і хвороби, пережиті ними, передалися йому в ДНК.

Однак вчені відзначили, що це не привід опускати руки. Навпаки, це важлива причина задуматися про свій спосіб життя, перш ніж з'їсти черговий гамбургер, закурити сигарету, просидіти цілий день за комп'ютером або змиритися зі стресом, оскільки наслідки всього цього можуть передатися дітям і онукам.

Протягом життя в епігенетичній пам'яті людських клітин зберігається майже вся інформація про вплив зовнішнього середовища. Подібна "велика база даних" згодом аналізується організмом, який вирішує, адаптуватися йому чи ні. Наприклад, куріння змінює епігенетичний склад клітин легенів і в кінцевому підсумку призводить до раку легенів.

Стрес, хвороба або дієта також записуються в клітинну пам'ять, адаптуючи майбутні покоління відповідно до умов життя його батька, діда або навіть прадіда.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...