Американські вчені успішно виростили ягня в пластиковій матці (фото, відео)

Штучна "матка" забезпечила розвиток екстремально недоношених ягнят.

Американські вчені виростили ягня в штучній матці. Скріншот.

Команді вчених в одній з дитячих лікарень США вдалося виростити в штучній пластиковій матці ягня, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Пластикова штучна матка здатна живити і підтримувати розвиток вівці аж до моменту народження. Вже через кілька років такі інструменти можуть з'явитися для народжених раніше терміну немовлят.

Передчасне народження до 26-го тижня вагітності може викликати у дитини серйозні проблеми, і часто призводить навіть до смерті. Але вчені кажуть, що кілька тижнів в штучнійматці дозволять нормально закінчити внутрішньоутробний розвиток. Створенням такого апарату займається команда дослідників в дитячій лікарні Філадельфії на чолі з Аланом Флейком. В кінці квітня вони відзвітували про успішну перевірку системи на тваринах.

Сама штучна матка являє собою стерильний, запаяний пластиковий пакет підходящого обсягу, який заповнений сольовим розчином, що імітує амніотичну рідину. Серце зростаючого ягняти перекачує кров через пуповину, проводячи її через газообмінники і штучну легеню. У ній же в кров додають необхідні медичні препарати.

У своїх випробуваннях медики використовували вісім ягнят протягом 105-120 днів внутрішньоутробного розвитку. Це еквівалентно 23-24 тижнях життя у людей. Всі тварини вижили і протягом чотирьох тижнів «дозрівання» сформували здорові, готові до народження органи.

«Імітація умов всередині матки на моделі ягнят пройшла неймовірно успішно. Вони добре росли, легені й мозок розвивалися нормально. Весь розвиток йшло нормально по всіх параметрах, які ми тільки враховували», - стверджує дослідник Алан Флейк.

Тепер автори готові переходити до найвідповідальнішого етапу - створення штучної матки для людських немовлят. Але успіх їм ніхто не гарантує: спроби створити повноцінну штучну матку робилися вже не раз. Справа в тому, що з людьми все набагато складніше, ніж з вівцями: ембріон розвивається набагато повільніше і вимагає більш тонкого балансу умов, а пуповинні судини працюють у нас інакше. Втім, ці важливі дослідження триватимуть.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...