Американські вчені винайшли вічні батарейки

Новий прототип акумулятора може витримати до 200 000 циклів зарядки.

Новий прототип акумулятора може витримати до 200 000 циклів зарядки. Фото: ЖЖ.

Вчені з Університету Каліфорнії в Ірвіні провели дослідження та розробили батарейки, довговічність яких значно перевищує показники звичайних літій-іонних аналогів, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Використовуючи золото та новітні матеріали, команда створила з нанодроту батарею, що зберігає свою ефективність навіть після сотень тисяч циклів зарядки. У порівнянні з існуючою технологією літій-іонного акумулятора, це дослідження може зрушити майбутнє зберігання енергії назавжди.

Нові батарейки містять крихітні електропровідні нитки або нанодроти, здатні зберігати і переміщати електрони. Саме по собі це не заслуговує на особливу увагу – такі нитки утворюють основу сучасних літій-іонних батарей. Однак у той час, як більшість з них руйнується після 5-7 тисяч циклів зарядки, новий прототип може витримати до 200 тисяч циклів.

Причина такої міцності полягає в покритті. Дослідники виявили, що при екрануванні внутрішнім шаром діоксиду марганцю і тонкою зовнішньою оболонкою електроліту на нитках не утворюються розриви і тріщини, характерні для тривалого використання батареї. Як правило, під впливом електричного струму нанодріт розширюється і стає крихким, через що на ньому утворюються тріщини. Вкрита новою оболонкою нитка тримає форму набагато краще.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...