Антикорупційний Майдан зовсім поряд: Противники незаконної забудови захопили приміщення Київради

Люди протестують проти незаконних будівництв у центрі Києва та в лісопарковій зоні столиці

Фото Єгора Соболєва

Керівник Бюро журналістських розслідувань "Свідомо" Єгор Соболєв розповів з місця подій, що приміщення, де засідала Постійна комісія Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури, зайняли учасники "Самоврядної альтернативної мережі" - активісти, які протестують проти забудови столичних скверів. Члени комісії втекли. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Фейсбук".

"А тепер ми захопили земельну комісію Київради. Тут застрягли рішення про скасування скандальних землевідведень. Комісія одразу втекла. Її голова Шевченко викликав охорону", - написав Соболєв.

Конфлікт між київською владою та громадянами розпочався кілька місяців тому, коли стало відомо про видачу численних земельних актів в центральній частині Києва, переважно у лісопарковій зоні чи скверах.
Пік напруження стався 5 квітня - тоді протестувальники, що обєднались у САМ - "Самоврядну альтернативну мережу", захопили кабінет голови КМДА Олександра Попова і висунули 10 вимог до столичної влади. Зокрема йшлося про незаконну вирубку Святошинського лісу та дерев на Багговутівській, 4, скасування виділення під забудову землі на вулицях Маяковського, Гончара, Гоголівській. Також депутати мали б розглянути питання про скасування усіх земельних актів у Павлівському сквері та на Обсерваторній гірці, відкликати касаційну скаргу КМДА до ВАСУ про внесення до земельного кадастру буферної зони Софії, скасувати обмеження доступу до Київради та КМДА для громадян та відкрити усі результати поіменних голосувань Київради.

Тоді влада погодилася на співпрацю, і нині члени Постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури мали розглядати конфліктні питання. Натомість депутати вирішили обмежитись розглядом лише одного із них - скасування виділення під забудову землі на Пейзажній алеї у відповідності до рішення суду та відміни державного акту. Однак їм не вдалося зробити навіть цього. Спроба "Самоврядної альтернативної мережі" взяти участь у засіданні земельної комісії Київради учасниками громадської ініціативи закінчилася втечею "комісарів" і викликом охорони.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...