Батьки московських школярів поскаржились в прокуратуру на нечисту та чисту сили

Причиною скарги став предмет "Витоки" (Истоки - рос.), який вивчається школярами в 62 регіонах РФ.

Ілюстрація:http://www.ixtc.org/

Батьки учнів московської школи №2065 звернулися в Генпрокуратуру зі скаргою на "нав'язування релігійної ідеології департаментом освіти". Як стало відомо Коммерсанту, причиною скарги став предмет "Витоки", який вивчається школярами в 62 регіонах країни, передають Патріоти України.

З 1 вересня 2015 року Міносвіти запровадило в обов'язкову частину програми 5-9-х класів предметну область "Основи духовно-моральної культури народів Росії". Батькам п'ятикласників було рекомендовано вибрати між двома підручниками: посібником "Православна культура" і курсом "Витоки".

Однак батьки школярів стверджують, що вибору у них не було. "Сказали, що всі п'ятикласники раз в тиждень будуть ходити на урок "Витоки", відмовитися не можна", - заявили в школі.

У підручнику "постійно говориться про нечисту силу, святу воду, ангелів-хранителів, цілком серйозно розповідається про чудеса, які творять ікони", розповіли батьки. "На 126 сторінках книги згадується: Бог - 60 разів, ікона - 66, чудеса - 20, молитва - 26, хрест - 31, храм - 83, ангел - 31", - підрахували вони.

"Оскільки в значній кількості випадків релігійна догматика розходиться з сучасним науковим світоглядом, ми змушені будемо регулярно критикувати положення підручника та тези вчителя, що руйнівним чином позначиться на авторитетності навчального процесу в цілому, - йдеться в скарзі. - Використання авторитету школи для релігійної пропаганди ми вважаємо абсолютно неприпустимим". Заодно батьки попросили Генпрокуратуру перевірити, чи не було корупційної складової при виборі столичними чиновниками "Витоків" як посібник.

Курси "Витоки" і "Соціокультурні витоки" розроблені на початку 2000-х під егідою одіозної Російської академії природничих наук, почесним членом якої є, зокрема, Рамзан Кадиров. Автори серії посібників - член-кореспондент РАПН, головний редактор ВД "Витоки" Ігор Кузьмін та член-кореспондент РАПН, професор Вологодського педагогічного університету Олександр Камкін. За даними Kartoteka.Ru, ВД "Витоки" у 2011-2016 роках заробив на продажу підручників близько 22,5 мільйонів рублів.

Як завжди, в департаменті освіти Москви заявили, що "Основи духовно-моральної культури народів Росії" не пов'язані з "прилученням до релігійної практики, вивченням ритуалів будь-якої релігійної конфесії". Чиновники стверджують, що навчальні посібники "Витоки" і "Православна культура" були обрані "колективами педагогів за підсумками засідань педагогічних рад і вивчення думки батьків".

Знайшов поблизу одного з селищ області: Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт (фото)

субота, 4 травень 2024, 19:00

Український військовий Сил територіальної оборони знайшов у одному з селищ Херсонщини старовинний гарман: він передав артефакт музею. Про це повідомив Херсонський обласний краєзнавчий музей, передають Патріоти України. Як розповіли у музеї, солдат ТрО ...

Церемонію присвятили всім тваринам, які гинуть, рятуючи людей: В Одесі попрощалися з собакою, якого вбила російська ракета (фото)

субота, 4 травень 2024, 18:40

В Одесі урочисто поховали собаку з кличкою Кєтті, яка загинула внаслідок російського обстрілу міста 29 квітня. Фото з прощання опублікувало 2 травня у Facebook Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) в Одеській області, перед...