Без шкоди для здоров'я: Як відсвяткувати Великдень і не потрапити в лікарню

Медики давно помітили, що статистика звернень до лікарень помітно зростає саме в перші дні після посту, коли люди примудряються надолужити утримування і з'їдають багато різноманітної їжі.

Як відзначити Великдень і не попасти в лікарню. Фото: СтранаМам.ру.

Попереду нас чекає світле свято Великодня, яке прийнято відзначати рясним застіллям. Але лікарі радять уважно стежити за святковим раціоном не тільки людям з хронічними хворобами, а й усім. Непомірне поїдання особливо білкової їжі може викликати збій навіть у здорового організму, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

На кожному столі стараннями господинь буде всяка смакота: і копчене, і смажене, і запечене, гострі страви, з приправами, майонезом - кожну страву захочеться спробувати, тим більше тим, хто більше 40 днів дотримувався суворих умов Великого посту. Але якщо не знати міри і змішати різні продукти, святкування можна закінчити в перший же день на лікарняному ліжку.

Медики давно помітили, що статистика звернень до лікарень помітно зростає саме в перші дні після посту, коли люди примудряються надолужити утримування і з'їдають багато різноманітної їжі.

Дієтологи кажуть, що роботу шлунково-кишкового тракту після посту слід відновлювати поступово, обережно вводити в меню продукти, яких тривалий час в раціоні не було. Для відновлення роботи шлунка, підшлункової залози потрібен не один день.

Тому за святковим столом важливо ретельно стежити за раціоном - тим, хто виходить з посту дозволяється з'їсти на сніданок два яйця з хроном і шматочок паски. На обід і вечерю можна вживати продукти, які їли під час посту: овочі, овочеві супи, каші. І на другий день меню приблизно таке ж, і тільки далі можна потроху розширювати білковий раціон. За яйцями по легкості засвоєння йдуть молочні білки, за ними - риба, курка, свинина. А ось м'ясо гусака, баранина, яловичина містять важкі білки. Його можна трохи з'їсти тільки на Провідну неділю.

Дієтолог пояснює, що під час посту травна система працювала з меншим навантаженням, в «економному» режимі. Саме тому переїдання, особливо змішування великої кількості різноманітних білкових страв (шинки, ковбаси, смаженого м'яса) може спровокувати запалення шлунка або кишечника, жовчні кольки.

Також гранично обережними в дні свят варто бути людям з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем. Їм варто пам'ятати, що при попаданні в шлунок декількох різних видів білка, починається посилене виділення різних шлункових соків для засвоєння цієї їжі. Непомірне навантаження на шлунок може призвести до відчуття тяжкості, здуття живота, закрепів і навіть отруєння. Тому краще їсти один вид білкової їжі за один прийом.

А ще лікарі не рекомендують починати святкову трапезу з салатів (побутує така думка, що так не набереш зайвих кілограмів) - вони тільки заберуть весь шлунковий сік, якого і так небагато. І коли після в шлунок потрапить м'ясо або інші білкові продукти, на їх перетравлення соку вже не залишиться. Так трапляється загострення дисбактеріозу кишечника.

Щоб перед застіллям підготувати шлунок до роботи за п'ять хвилин до прийому їжі слід випити аперитив - нехай це будуть 100 г сухого вина або 50 г горілки, солені або пряні приправи, м'ясні бульйони.

І наостанок дієтологи рекомендують після святкового застілля відмовитися від десерту - це точно порушить роботу шлунка і кишечника. Дайте організму час перетравити основну їжу і не змішуйте все відразу. Так шлунок може зупинитися, і їжа не буде перетравлюватися, а стане гнити в шлунку, викликаючи неприємні відчуття, нудоту і блювоту.

Він обертається назад: Над Оклахомою пронісся ультрарідкісний торнадо (відео)

субота, 4 травень 2024, 16:44

В Оклахомі у вівторок (30 квітня) сталося щось дивовижне — утворилося два дивні торнадо, один з яких був ультрарідкісний, що обертається назад, інформують Патріоти України. Торнадо, що обертається назад, виникло внаслідок потужної грози, яка утворилася...

Вже з 4 травня: ​В Україні ввели новий знак для авто

субота, 4 травень 2024, 16:15

Починаючи з 4 травня набирає чинності постанова, що на всіх автомобілях, які використовуються у якості транспорту для практичної підготовки та складання іспитів, мають змінити позначку. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України №1128 від 27...