Білоруських митців хочуть судити за голову Леніна зі свинячого холодцю (фотофакт)

700-грамовий Ленін-холодець був зварений зі свинячого бульйону. Добавки традиційні - морква, горошок, перець.

Ленін. Ілюстрація:soviet-empire.com

Сторіччя революції, що наближається, дає про себе знати все новими і новими подіями, пов'язаними з ім'ям Володимира Леніна-Ульянова. Не встиг глава Чечні Рамзан Кадиров виступити за винесення тіла Леніна, як в п'ятницю, 3 жовтня, в сусідній з Росією Білорусі керівництво Вітебського центру сучасного мистецтва вирішило достроково закрити виставку "Інше покоління є іншим простором. Час жінок". Про це пише Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Виставка повинна була закінчитися тільки 12 грудня, але пропрацювала всього 3 дні. Одним з експонатів виставки була голова Леніна з холодцю, розташована під звисаючими зі стелі червоними ганчірками і мотузками.

Арт-об'єкт приготували для виставки білоруські художники Анастасія Гончарова і Павло Юрков, які назвали його "12 ножів в спину революції". Гончарова розповіла Білоруській службі Радіо Свобода, що до 100-річчя жовтневого перевороту до образу Леніна звертаються багато художників, оскільки він є "мемом" революції.

А холодець - це жіночий спосіб висловитися на цю тему, адже "з харчовими продуктами протягом свого життя часто працює практично будь-яка жінка" і "побут забирає у них багато часу". Виставка "Інше покоління є інший простір", як говорили її організатори, присвячена революції, але іншій - революції в питаннях "жіночої самоідентифікації, ролі жінки в суспільстві і в творчості".

700-грамовий Ленін-холодець зварений зі свинячого бульйону. Добавки традиційні - морква, горошок, перець. Незвична тут лише форма, в яку заливали желе. Анастасія Гончарова пояснює сенс свого твору так: "Революція теж задумувалася як щось "їстівне", світле, а вийшли червоний терор, голодомор і громадянська війна".

Ганчірки, за словами Гончарової, символізують порвані червоні прапори, а мотузки - криваві потоки: все те, що відбувалося після 1917 року. Ніж, як пише сайт news.tut.by, спочатку просто лежав поруч з головою - увіткнути його в потилицю вождю світового пролетаріату вирішили вже під час виставки.

Художниця стверджує, що не мала на меті політичних цілей і не розраховувала на резонанс, який викликала голова вождя революції з холодцю. "Це тонкий сарказм, тонкий жарт про те, що фактично відомо про Леніна вже давно. Багато його засуджують, багато хто не вважають, що його внесок у всесвітню історію є якимось дуже позитивним".

"А ще він дуже смішно дригається, якщо його ткнути пальцем", - написала Анастасія Гончарова на своїй сторінці в соціальній мережі "ВКонтакте".

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...