Брати по балаканині: Вчені з'ясували, що мова орангутанів близька до людської

За допомогою комбінації зойків і причмокувань, які дозволяють орангутану відтворювати якусь подобу приголосних звуків, мавпи передають один одному різні повідомлення і сигнали.

Мова орангутанів близька до людської. Фото: YouTube.

Вчені прийшли до висновку, що звуки, які видають орангутани - один з найбільш близьких до людини видів людиноподібних мавп - можуть пролити світло на походження мови. Результати дослідження британських вчених опубліковані в журналі Nature Human Behaviour, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Дослідники з Даремського університету і університету Ліверпуля імені Джона Мурса вивчили майже 5000 записів зойків, щебету, причмокувань і звуків, схожих на "повітряний поцілунок", що видаються орангутанами.

В ході аналізу отриманих даних вчені зрозуміли, що за допомогою комбінації таких звуків, які дозволяють орангутангу відтворювати якусь подобу приголосних звуків, мавпи передають один одному різні повідомлення і сигнали.

Особливу увагу вчені приділили саме зойкам і "повітряним поцілунків" через активну артикуляції при їх відтворенні. Як пояснюють дослідники, відтворення приголосних звуків - наприклад, [т], [п] і [к] - більше залежить від рухів губ, язика і щелеп, ніж від роботи голосових зв'язок.

Людина могла піти тим самим шляхом відтворення приголосних звуків, що і орангутани. Навчившись користуватися артикуляційних апаратом, людина змогла скласти перші склади, а потім і слова, припускають вчені.

"У більшості мов переважають приголосні звуки. І чим більше у нас будівельних блоків, тим більше комбінацій ми можемо створити", - пояснює професор Серж Уітч з університету Ліверпуля імені Джона Мурса.

Довгий час вважалося, що орангутани практично не видають звуків. Однак в 1970-х роках британська дослідниця Регіна Фрей, яка довгий час жила в лісах Індонезії, продемонструвала, що орангутани висловлюють свої почуття великим набором звуків.

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...